کارمزد صرافی ارز دیجیتال، یکی از مهم ترین معیارها برای معاملهگران در بازار ارزهای دیجیتال است. در تمام بازار های مالی، زمانی که یک بنگاه مالی معاملهای انجام میدهد، مقداری پول به صورت درصدی نسبتا کوچک از کل مبلغ معامله را دریافت میکند. گاهی کارمزد چند معامله با ارزشهای متفاوت، یکسان و برابر است. بازار کریپتو نیز از این امر مستثنی نیست. همانطور که ممکن است کارمزد یک معامله با ارزش یکسان در دو بنگاه مالی با هم تفاوت داشته باشد، لزوما کارمزد صرافیهای دیجیتال نیز با یکدیگر برابر نیست.
ممکن است برای تازه واردها در بازار رمز ارزها، مقایسه و محاسبه کارمزد صرافی ارز دیجیتال کمی گیج کننده باشد؛ اما این اطمینان را به شما میدهیم که به محض این که کمی با این موضوع آشنا شدید، به راحتی بتوانید میزان کارمزدها را خودتان محاسبه کنید. در این مقاله توضیح خواهیم داد که کارمزد صرافی ارز دیجیتال چگونه محاسبه میشود و از طرف دیگر به توضیح مطالب مکمل در این باره؛ اعم از معرفی بهترین صرافی های خارجی با کمترین کارمزد، نحوه محاسبه کارمزد در معاملات مختلف در مطرحترین صرافی و چگونگی کاهش کارمزد در صرافیها خواهیم پرداخت.
کارمزد صرافی های خارجی (Exchange Fees)
قبل از آن که به توضیح کامل و بررسی نرخ کارمزد در صرافیهای دنیا بپردازیم، لازم است به صورت خلاصه به کلیت موضوع اشاره کنیم. همانطور که متوجه شدید، کارمزد صرافیها لزوما با هم برابر نیست. هر یک از این صرافیها شرایط متناسب با خودشان را دارند. ممکن است پیشنهادهای هر یک با دیگری متفاوت باشد و این به نفع کاربر است. اگر در فضای رقابتی، یک سایت خدمات دهنده بهبود کیفیت نداشته باشد، ناخودآگاه به مرور زمان از چشم مخاطب خواهد افتاد؛ بنابراین، زمانی که رقابت بین صرافیها بیشتر شود، به مرور زمان خواسته یا ناخواسته، امکانات و آیتمهایی که برای کاربر عرضه میشود بهتر و با کیفیتتر خواهد شد.
هر کدام از صرافیها آیتمهای متفاوتی عرضه میکنند که در ادامه به تشریح مکانیزم معتبرترین و مطرحترین آنها خواهیم پرداخت؛ اما آن چه که به عنوان پایه و اساس کارمزد صرافیها باید بدانیم بسیار ساده و آسان است. مقدار کارمزد بیشتر آنها مانند صرافی بایننس، بر اساس روشهای سرمایه گذاری، مبلغ معاملات، سابقه فعالیت تریدر در آنها و دو تعریف تحت عنوان بازارساز یا سفارش گذار (Maker) و همچنین سفارش بردار (Taker) تعریف میشود. توضیح این مطالب و تاثیر هر کدام بر روند تغییر کارمزد به همراه روشهای کاهش هزینه را در ادامه توضیح خواهیم داد. در این بخش نحوه تاثیر کارمزد صرافی ارز دیجیتال را بر قیمت ارزها توضیح خواهیم داد.
خرید ارز دیجیتال
این دو مثال برای درک بهتر شما از نحوه تاثیر مزد بر قیمت خرید یا فروش آورده شده است. در بیشتر صرافیها در مورد کارمزد، موضوع خرید یا فروش مطرح نیست، بلکه تغییر تعرفه کارمزد با اصطلاحات میکر و تیکر (اصطلاح انگلیسی، بین تریدرها کاربرد بیشتری دارد) بیشتر رایج است. تصور کنید که به قصد خرید بیت کوین به ارزش ۱۰۰ دلار وارد یک صرافی ارز دیجیتال میشوید و در این صرافی کارمزد تعریف شده برای معامله شما ۱/۲۳ درصد باشد. در این شرایط، مبلغ کارمزد به مبلغ پرداختی شما اضافه خواهد شد؛ بنابراین، مبلغ ۱۰۱/۲۳ دلار پرداخت میکنید و در ازای آن به ارزش ۱۰۰ دلار، بیت کوین دریافت میکنید.
فروش ارز دیجیتال
برای فروش ارزهای دیجیتال نیز شرایط شبیه به قبل است با این تفاوت که این بار به جای افزوده شدن، کارمزد، از وجه دریافتی کاسته میشود. برای مثال اگر کارمزد تعریف شده معامله شما در صرافی مورد نظر ۱/۲۳ درصد باشد و قصد داشته باشید مقداری بیت کوین به ارزش ۱۰۰ دلار بفروشید، مبلغ ۹۸/۷۷ دلار دریافت خواهید کرد؛ در صورتی که ۱۰۰ دلار بیت کوین فروخته اید. دو مثال قبل از خرید و فروش با حقیقت کمی متفاوت است؛ اما به شما در درک بهتر موضوع کمک خواهد کرد.
انواع کارمزد ارز دیجیتال
تقریبا هیچ بستر معاملاتی با کارمزد صفر وجود ندارد. در بازارهای سنتی درصدی از معامله به بنگاههای معاملاتی یا واسطهها تعلق میگیرد. در بازارهای نوین مانند بازار بورس و سهام، مقداری از مبلغ معامله نصیب کارگزاریها میشود و در بازار کریپتو، مقداری از ترید به بستر معاملاتی یا صرافی دیجیتال تعلق میگیرد. کارمزد در صرافی ارزهای دیجیتال در شکلهای مختلف به صورت متفاوت عرضه میشود. در ادامه به معرفی چند حالت از انواع آن میپردازیم؛ معاملات رمز ارزها در بستر تکنولوژی بلاک چین صورت میگیرد. از کاربران این ارزها، مبلغی توسط صرافیهای غیر متمرکز به عنوان هزینه شبکه بلاک چین دریافت میشود.
گاهی اوقات در بعضی از صرافیها شاهد این هستیم که از کاربران بابت تراکنشهای برداشت یا واریز، کارمزد دریافت میکنند که به آن، کارمزد واریز و برداشت میگویند. در این حالت؛ معمولا هزینه واریز از برداشت کمتر است. دلیل این اتفاق، سیاستی است که صرافیها به منظور تشویق مردم به تامین اعتبار خود میکنند. در معاملات رمز ارز – رمز ارز و فیات – رمز ارز، کارمزدی به عنوان هزینه معاملاتی کسر خواهد شد که این هزینه، درآمد اصلی صرافیها است.
سفارش گذار (Maker) و پذیرنده سفارش (Taker) کیست؟
زمانی که وارد مبحث بررسی نحوه محاسبه کارمزدها میشویم، با دو عبارت به نامهای میکر و تیکر برخواهیم خورد. چه نیازی به دانستن مفهوم این دو عبارت است؟ اکثر صرافیهای معتبر برای تمام معاملات دو تعرفه متفاوت با هم دارند که در آن، یک قیمت خاص برای میکر و یکی برای تیکر است. برای این که بفهمید کدام کارمزد مخصوص شماست، نیاز است بدانید که در آن معامله تیکر هستید یا میکر.
سفارش گذار (Maker)
میکر یا تیکر بودن هیچ ارتباطی با فروشنده و خریدار ندارد. فرض کنید یک صرافی دیجیتال را به یک مغازه فروش کالایی خاص فرضی تشبیه کنیم و کالاهای موجود در آن را به ارزهای دیجیتال. تصور کنید وارد این مغازه خیالی شدهاید و به مغازه دار مقداری کالا میدهید تا سر فرصت به قیمت بازار برای شما به یک مشتری بفروشد، مغازه دار آن را از شما قبول میکند و زمانی که مشتری پیدا شد و معامله انجام شد به شما خبر میدهد.
این بار فرض کنید که وارد مغازه شدهاید و از مغازه دار درخواست یک کالایی خاص با وزنی مشخص و برند مخصوص میکنید. فرض را بر این بگذارید که مغازه دار چیزی که دنبالش هستید را در دسترس ندارد و به شما قول میدهد که در صورت یافتن آن با شما تماس بگیرد. در این صورت، باید منتظر شخصی باشید که سفارش شما را داشته باشد و از آن مهم تر به قصد فروش آن کالا، به سراغ همان مغازه برود.
زمانی که این اتفاق افتاد و معامله انجام شد، مغازه دار پول شما را دریافت میکند و به فروشنده میدهد و از شما مبلغی به عنوان کارمزد ثبت کننده سفارش دریافت میکند. زمانی که معامله شما انجام شد، اسم شما در صرافی به عنوان میکر یا بازارساز ثبت میشود.
پذیرنده سفارش (Taker)
مثال بالا را در نظر بگیرید؛ تصور کنید که در موقعیتی دیگر وارد همان مغازه شوید و از مغازه دار درخواست کنید که به دنبال یک کالای خاص با شرایط دلخواه تان برای شما باشد و در صورت یافتن آن، با شما تماس بگیرد. مغازه دار به شما میگوید که شخصی دیگر قبل از شما، کالایی مانند یا شبیه چیزی که به دنبالش هستید را برای فروش به او سپرده است. در نهایت؛ شما بدون معطلی، کالای مورد نظرتان را دریافت خواهید کرد.
تصور کنید در موقعیتی دیگر، به سراغ آن مغازه دار میروید و کالایی برای فروش با خود میبرید؛ مغازه دار به شما میگوید شخصی دیگر، قبل از شما، سفارش کالایی داده است که مانند کالای شماست. در این صورت نیز، بدون معطلی، به خواسته خود می رسید. در واقع، شما درخواست فردی را قبول کردهاید که قبل از شما درخواست داده است. در پایان معامله، مغازه دار از درخواست کننده که در این مثال خریدار بود، پول را دریافت میکند و مبلغی به عنوان کارمزد پذیرنده سفارش از آن کم میکند و در نهایت آن را تحویل شما میدهد. در پایان معامله، نام شما به عنوان سفارش بردار ثبت میشود.
بهترین صرافی های معتبر خارجی ارز دیجیتال
بنابر برخی از دلایل، عدهای از معاملهگران داخل ایران ترجیح میدهند که از صرافیهای معتبر دنیا استفاده کنند. بیشتر این تریدرها بر این باور هستند که استفاده از صرافیهای خارجی برای ایشان کم هزینهتر میشود. صرافیهای دیجیتال خارجی از کیفیت بالایی برخوردار هستند. به نظر در برخی از موارد حق با ایشان است؛ اما باید ریسک مسدود شدن و خطرات احتمالی آن را بپذیرید. در ادامه به توضیح و بررسی محبوبترین و رایجترین صرافیهای دیجیتال در دنیا میپردازیم که کمترین میزان کارمزد را «بدون افت کیفیت خدمت رسانی» عرضه میکنند.
صرافی هیت بی تی سی (HitBTC)
این صرافی کار خود را در هونگ کنگ در سال ۲۰۱۳ شروع کرد و امروزه جزو بهترین و محبوبترین صرافیها در دنیاست. مهمترین مزیت HitBTC در تنوع بالای آن است. در این صرافی بیش از ۸۴۰ ارز دیجیتال، اعم از کوینها و توکنها وجود دارد. در ادامه به سایر ویژگیهای آن اشاره میکنیم.
- رابط کاربری ساده که باعث میشود کار کردن با آن برای عموم کاربران آسان شود.
- کارمزد این صرافی بسیار رقابتی است. جالب است بدانید که این کارمزد در اکثر معاملات برای تیکرها فقط ۰/۱ درصد و برای میکرها به رایگان است.
- حجم معاملات در این صرافی بالا است که همین امر باعث افزایش نقدشوندگی شده است.
صرافی کوکوین (Kucoin)
صرافی کوکوین که به People’s Exchange نیز معروف است، در سال ۲۰۱۷ در سنگاپور تاسیس شد. کوکوین، از نظر حجم معاملات جزء ۲۰ صرافی برتر دنیاست. کوکوین یک ارز دیجیتال مخصوص به خود به نام Kucoin دارد. از مزیتهای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- پشتیبانی از بیش از ۲۰۰ رمز ارز
- رابط کاربری ساده
- کارمزد پایین (برای میکر و تیکر ۰/۱ درصد است)
- ارائه خدمات ویژه به کاربرانی که رمز ارز کوکوین دارند
- تخفیف برای دارندگان Kucoin، به ازای هر ۱۰۰۰ کوکوین، یک درصد کاهش قیمت کارمزد دارد. این رویه تا حداکثر ۳۰۰۰۰ کوکوین معادل ۳۰ درصد تخفیف ادامه دارد
صرافی بایننس (Binance)
بایننس اکسچنج یا همان صرافی بایننس، بزرگترین بستر معاملاتی ارزهای دیجیتال در دنیاست. این مجموعه بزرگ چینی، کار خود را در سال ۲۰۱۷ آغاز کرد. دفتر مرکزی این مجموعه در کشور مالت (جنوب اروپا در مرکز دریای مدیترانه) قرار دارد.
بایننس کوین، رمزارز اختصاصی صرافی بایننس است که در زمان نگارش این مقاله، در بین تمام رمز ارزها، در جایگاه ۴ام قرار دارد و از این حیث از اعتبار خوبی در بازار برخوردار است. از مزایای این صرافی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- بیش از ۴۰۰ رمز ارز را پشتیبانی میکند
- کارمزد کمی دارد
- به دریافت و نگهداری رمز ارزها در بایننس کارمزد تعلق نمی گیرد
- بایننس به صورت دورهای برای کاربران خود جایزه در نظر میگیرد
- این صرافی اپلیکیشن قابل نصب بر روی تلفن همراه دارد
- در صورت استفاده از بایننس کوین تا مرز ۲۵ درصد تخفیف برای کاربران در نظر میگیرد
کارمزد صرافی بایننس چگونه محاسبه میشود؟
بایننس معروفترین و محبوبترین صرافی در تمام دنیاست. به همین دلیل در این بخش به صورت کامل، نحوه محاسبه کارمزد را در صرافی بایننس را توضیح میدهیم. مطالعه این بخش، ذهن مخاطب را در مورد نحوه دقیق محاسبات کارمزد باز می کند. محاسبه کارمزد در صرافی بایننس ممکن است در نگاه اول کمی گیج کننده به نظر برسد؛ اما با کمی دقت متوجه میشوید که اینطور نیست.
نرخ کارمزد در این صرافی برای میکرها برابر یا کمتر از تیکرها است. دلیل این اتفاق این است که یک سفارش گذار با ثبت سفارش خود در دفتر سفارشات ( که بعدا با پذیرفتن یک تیکر به معامله ختم میشود) باعث افزایش نقدینگی میشود؛علاوه بر این، نرخ کارمزد در صرافی بایننس، متناسب با نوع معامله لحظهای (spot)، مارجین (Margin) و فیوچرز (Futures) است. چگونه؟ در ادامه توضیح خواهیم داد.
کارمزد صرافی بایننس در معاملات اسپات
میزان کارمزد معاملات اسپات در بایننس، با توجه به مجموع معاملات در ۳۰ روز گذشته حساب میشود. برای درک بهتر این موضوع به عکس زیر توجه کنید. در این مورد، ارز دیجیتال بیت کوین، به عنوان ارز مرجع انتخاب شده است. در این صرافی اگر مجموع معاملات شما در مدت ۳۰ روز، در روش اسپات کمتر از ۵۰ بیت کوین باشد، تعرفه کارمزد برای تیکر و میکر با هم مساوی و برابر با ۰/۱ درصد از کل معاملات خواهد شد.
تخفیف کارمزد معاملات اسپات در صرافی بایننس
تخفیف دادن به مشتری یکی از روشهای جذب مشتری است که از مدتها قبل از پیدایش بازار دیجیتال وجود داشته است. صرافی بایننس به عنوان بزرگترین صرافی دیجیتال از نظر حجم معاملات، از این تکنیک به خوبی استفاده میکند. دو روش تخفیف در معاملات این صرافی وجود دارد. روش اول یک راه رایج است که حتما با آن آشنایی دارید. این روش که به کد معرف معروف است، به این صورت است که در ازای وارد کد معرف میتوانید از تخفیف در کارمزد بهره مند شوید.
روش دوم که این هم در راستای تامین منافع صرافی است، استفاده از ارز رسمی خود بایننس (BNB Coin) در معاملات است. البته که تخفیف گرفتن در معامله به نفع مشتری است؛ اما بایننس با این سیاست، به اصطلاح با یک تیر دو نشان زده است. در ادامه به نحوه اعمال این تخفیفها اشاره خواهیم کرد.
استفاده از کد معرف (Identifier code)
از این روش در تمامی انواع معاملات در صرافی بایننس استفاده میشود؛ اما سوال اینجاست که نحوه عملکرد آن چگونه است؟ زمانی که شما قصد دارید یک حساب در صرافی بایننس باز کنید، میتوانید از کد معرف استفاده کنید. اگر از آن استفاده کنید، صرافی دو راه پیش پای معرف شما قرار میدهد. در روش اول، انتخاب به این صورت است که ۲۰ درصد از میزان کل کارمزد شما، به صورت ماهانه، به معرف شما تعلق میگیرد؛ در این حالت، هیچ سودی (تخفیف) عاید شما نخواهد شد.
ساز و کار روش دوم بسیار متفاوت تر است. در این حالت، معرف شما میپذیرد که ۱۰ درصد از کارمزد شما به صورت ماهانه نصیب او شود و از طرف دیگر برای خودتان، ۱۰ درصد از کارمزد شما به صورت ماهانه کم شود. نکته بسیار مهم و مثبت این است که این پاداش و تخفیفها به صورت مادام العمر در حساب شما و معرفتان لحاظ خواهد شد.
استفاده از BNB Coin در معاملات
یکی دیگر از روشهای کاهش کارمزد، استفاده از کوین متعلق به صرافی بایننس است. نکته حائز اهمیت این است که میزان تخفیف در این روش، متغیر و وابسته به بعضی معیارها است. اولین معیار، نوع معامله است که در حالت اسپات و فیوچرز با هم متفاوت است. دومین مولفه تعیین کننده، میکر یا تیکر بودن شما است و سومین معیار، مقدار کل معاملات شما در طول یک ماه است.
در حالت اسپات، اگر مقدار کل تراکنشهای شما کمتر از ۵۰ بیت کوین باشد، مقدار تخفیف برای استفاده از BNB Coin برای مکیر و تیکر با هم مساوی و برابر با ۰/۰۷۵ درصد است. با همین شرایط، تخفیف استفاده از کد معرف برابر میشود با ۰/۰۶ (۰/۰۷۵×۰/۸). با بررسی جدول بالا، میتوانید از سایر شرایط مطلع شوید. و برای مشاهده جدول اصلی، با لمس این لینک به صفحه اصلی صرافی متصل خواهید شد.
کارمزد پنهان در صرافی های ارز دیجیتال چیست؟
کارمزد پنهان (Hidden fee) در صرافیهای ارز دیجیتال به معنای هر گونه کارمزدی است که صرافی بدون اطلاعرسانی به مشتریان خود اعمال میکند. این کارمزد معمولا بهصورت مخفیانه در نرخ تبادل ارزهای دیجیتال بهکار میرود و مشتریان بیاطلاع از آن هستند.
در برخی موارد، صرافیهای ارز دیجیتال میتوانند کارمزد پنهان را برای مبالغ کوچکی که مشتریان به آنها واریز میکنند، اعمال کنند. همچنین، صرافیها ممکن است از مشتریان خود کارمزد بیشتری بگیرند تا ارزهای دیجیتال را با نرخی بیشتر به مشتریانی که مقدار بیشتری واریز کردهاند، بفروشند.
برای جلوگیری از این نوع کارمزد پنهان، بهتر است قبل از استفاده از هر صرافیای، نرخ تبادل و کارمزدهای مربوط به آن را بهدقت بررسی کنید و در صورت لزوم، با پشتیبانی صرافی تماس بگیرید تا اطمینان حاصل کنید که هیچ کارمزد پنهانی اعمال نشده است.
جمع بندی
در این مقاله با بیانی ساده و به دور از اصطلاحات علمی و تخصصی، از صفر تا صد انواع کارمزد و نحوه محاسبه آن در صرافی ارز دیجیتال بررسی شد. در ادامه به معرفی بزرگترین و با کیفیت ترین صرافی های خارجی با کم ترین کارمزد پرداخته شد. بزرگترین حجم معاملات در بسترهای معاملاتی، متعلق به صرافی بایننس است که به همین دلیل نحوه محاسبه کارمزد آن را به صورت کامل و دقیق برای شما شرح دادیم.
سوالات متداول
کارمزد صرافی ارز دیجیتال چیست؟
هنگام خرید و فروش یک رمز ارز، مبلغی از کاربر کسر میشود که به آن کارمزد میگویند.
چگونه میتوانیم کارمزد کمتری بپردازیم؟
متناسب با صرافی که در آن فعالیت میکنید، روش های متنوعی برای کاهش کارمزد وجود دارد؛ از مهم ترین آنها میتوان به معرفی صرافی به دوستان خود و استفاده از رمز ارز اختصاصی صرافی اشاره کرد.