فناوری بلاک چین این روزها با رشد زیادی روبرو شده است. این فناوری که برای اولین بار در سال ۲۰۰۹ به عنوان پشتیبانی از بیت کوین توسعه یافت، اکنون به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. زمانی که صحبت از سریع ترین بلاک چین میشود، به نظر میرسد که همه از معنی آن آگاه نیستند. در این مقاله قصد داریم مفصل در مورد سرعت بلاک چینها در فضای رقابتی صحبت کنیم. در سال ۱۸۶۷، اولین مسابقه بین ماشینها راه افتاد. در واقع هدف مردم از این مسابقه یافتن سریعترین خودرو بود. حتی اگر ماشینهای آن زمان از جدیدترین قطعات هم استفاده میکردند باز هم برای شرکت در مسابقه پیش قدم میشدند.
سرعت تراکنش ارز دیجیتال چیست؟
در واقع روند رشد و توسعه، یک فناوری جدید است؛ به این صورت که ما فناوری را اختراع میکنیم، بعد از آن عدهایی از پذیرفتگان با طبیعت ماجراجویانه و کنجکاوانه خود مردم را وادار میکنند تا به بررسی فناوری جدید بپردازند. آنها تلاش میکنند آن را با سایر فناوریها مقایسه کنند، بین آنها مسابقه برگزار میکنند تا در نهایت بررسی کنند که کدام یک بهتر است. برای مثال، ما برای پیدا کردن بالاترین سطح پرواز و سرعت زمین، سفر به ماه و خیلی از مسابقات دیگر را انجام دادهایم. تصور کنید هم اکنون چه رقابتهایی بر سر فناوریهای جدید اتفاق میافتد؟ فناوریهایی مانند هوش مصنوعی، واقعیت مجازی، واقعیت افزوده و یادگیری ماشین.
بلاک چینهای قدیمی | بیت کوین و اتریوم |
بلاک چینهای کند | لایت کوین، بیت کوین کش، زی دش، مونرو، تتر، اتریوم کلاسیک |
بلاک چینهای نسبتا پر سرعت | کاردانو، دش، دوج کوین |
بلاک چینهای پر سرعت | ترون، بیت تورنت، آیوتا |
بلاک چینهای خیلی سریع | استلار، ریپل، ایاس، استیم، اولانچ، سولانا |
رشد تکنولوژی و فناوری
ما در دهه اخیر چندین فناوری نوآورانه داشته که برای بررسی آنها به نمونههایی برای آزمایش نیاز داشتیم. برخی از آنها با وجود داشتن کاربرد، صرفا در حد سرگرمی بودند. این یکی از سادهترین استراتژیها است. یعنی فناوری به عنوان سرگرمی وارد جامعه شود تا عموم مردم از آن استفاده کنند. برای مثال توسعه AR، شرکتها و توسعهدهندگان حرفهاییتری نسبت به استفاده از فناوری AR کنجکاو شدند. به عنوان مثال، سیم کشیهای هواپیمایی بوئینگ از فناوری AR استفاده میکند.
فناوری یادگیری ماشین کمی متفاوت است. یادگیری ماشین یا Machine learning در ابتدا برای حل مسائل پیچیده کامپیوتری ایجاد شد. این فناوری با چکرز و بازی شطرنج آغاز شد. پس از آن، تشخیص صدا وارد فضای رقابتی شد. یادگیری ماشین در حال حاضر در اکثر بخشها مورد استفاده قرار گرفته است. برای مثال، تشخیص چهره در تصاویر فیس بوک نرمافزار ویرایش عکسها با فیلترهای پیچیده، پردازش دادههای بزرگ و غیره از این فناوری استفاده میکنند. مسابقات همچنان ادامه دارد. تا در اننتها ببینیم کدام فناوری میتواند بزرگترین، جالبترین و انقلابی ترین ” استفاده ” را برای جذب کاربران ارائه دهد، همین امر ممکن است در مورد صنعت کریپتوکارنسی نیز گفته شود.
بعد از شگفتزده شدن از ویژگیهای اصلی بلاک چین مثل زنجیره و بلوکهای آن، عیبهای آن آشکار شد. سرعت و مقیاسپذیری مهمترینِ آنها هستند. از این رو، تیمهای زیادی برای حل این مشکلات بلاک چینها با هم متحد شدند. هر گروه مدعی است که بلاک چین آنها از سایر بلاک چینها سریعتر و بهتر است.
چرا به سریعترین بلاک چین نیاز داریم؟
در حال حاضر، اساسیترین استفاده از بلاک چین برای انتقالات و تراکنشهای مختلف است، البته نه فقط برای داراییهای دیجیتالی. بلاک چین هرگونه انتقال مقدار (داده) را ثبت میکند. اگر بتوانیم مشکل سرعت و مقیاسپذیری آن را حل کنیم، موارد استفاده از بلاک چین روز به روز افزایش پیدا میکند. بعد از حل این مشکل، میتوانیم بر روی فناوری اینترنتاشیا (IoT) تمرکز کنیم. برای این کار هزاران دستگاه باید به صورت یک شبکه با هم کار کنند و دائماً در حال تبادل داده باشند. بلاک چین امنیت را تضمین میکند، کاربران نیز امنیت را فدای رابط کاربری بهتر خواهند کرد.
معاملات با فرکانس بالا، الگوریتمها داراییها را در مقیاس بالا و با سرعت فوقالعاده سریع در این فضا معامله میکنند. نسبت بازگشت به ریسک از این طریق بیشتر است، اما شبکه باید اجازه دهد میلیونها شرط کوتاه مدت در کسری از ثانیه وارد و خارج شوند. دستیابی به این امر با انواع موجود داراییهای دیجیتالی دشوار است.
به همان اندازه که از این فناوری (دفتر کل توزیع شده) استفاده میکنیم باید در نظر داشته باشید که تا زمانی که سرعت آن از پایگاههای غیر متمرکز کندتر باشد، تعداد کمی از کاربران حاضر خواهند بود در ازای شفافیت و امنیت بیشتر، از تجربه کاربری خود چشم پوشی کنند. حتی شواهد علمی برای اثبات آن وجود دارد. بر اساس مقالهای که در سال ۱۹۹۳ توسط گروه نیلسن نورمن در مورد زمان واکنش برنامه انجام شد، تجربه کاربر توسط تواناییهای ادراکی انسان تعیین میشود:
- محدودیت زمانی واکنش “۰. ۱ ثانیه” به کاربر این تصور را میدهد که سیستم فوراً واکنش نشان میدهد.
- محدودیت زمانی واکنش”۱ ثانیه”، کاربر را نگه میدارد، اگرچه کاربر متوجه تأخیر میشود.
- محدودیت زمانی واکنش” ۱۰ ثانیه “، محدوده توجه کاربر به ده ثانیه محدود میشود. پس از این، کاربر ممکن است مایل باشد کارهای دیگری را انجام دهد در حالی که منتظر است تا سیستم فعالیت خود را کامل کند.
- به همین خاطر است که، برای داشتن بهترین تجربه استفاده از داراییهای دیجیتال و توسعه برنامههای غیر متمرکز، باید برای کمترین تأخیر، نه فقط بیشترین تعداد تراکنش در ثانیه، رقابت کنیم.
۱۰۰ هزار تراکشن در ثانیه “سریع” نیست!
در سال ۲۰۱۹، شاهد رشد زیادی در سرعت تراکنشها بودیم. ادعاهای TPS از چند هزار تا ۵۰ هزار متغیر است. پروژههایی که به وضوح سرعت را هدف گرفتهاند، هدف دستیابی به بالاترین TPS ممکن را دارند. اگرچه این رقابت خوب است، اما سؤالاتی وجود دارد که باید به آنها پاسخ داده شود:
- برای رسیدن به ۵۰ هزار تراکنش در ثانیه، یک شبکه باید چه کارهایی انجام دهد؟
- سنگینی تراکنشها چقدر است؟ آیا تأیید شده هستند؟
- از کجا میتوان فهمید که تراکنشها تأیید شدهاند؟
به منظور ارائه یک نتیجه آزمایشی چشمگیرتر، باید سطح آن را پایین آورد. حتی اگر این یک آزمایش اولیه باشد، ابتدا باید تعداد معاملات را تعیین کنیم. هر چه تعداد تراکشنها بالا باشد، مقایسپذیری آن بلاک چین بیشتر است. یعنی در ۱ ثانیه، شبکه میتواند X تراکنش را پردازش کند؛ اما نوع تراکنشها نیز اهمیت دارد. تراکشنهای کم حجم و سبک که نیازی به تأیید و امضا ندارد، قطعاً رسیدن به TPS بالا برای آنها دشوار نیست. اما همچنان امنیت پایین و تعداد کمی برنامه کاربردی دارند.
به همین خاطر است که ما باید ابتدا زمان واحدی را مشخص کنیم و بعد از آن بگوییم برا اساس این TPS میتوان تشخیص داد که آن بلاک چین سریع است. کاربر در هر صورتی میخواهد تراکنشها در کسری از ثانیه انجام شوند، فارغ از اینکه چند تراکنش دیگر در شبکه در حال اجرا هستند. در نتیجه، شما به عنوان یک کاربر، کمترین زمان تأخیر یا تأیید و همچنین بیشترین رقم TPS را میخواهید. این همان چیزی است که شما آن را “سریع” مینامید و تنها مربوط به میزان تراکنش در ثانیه نیست.
سرعت تراکنش کدام بلاک چین از بقیه بالاتر است؟
حال بیایید نگاهی به رایجترین سؤال بیندازیم: کدام بلاک چین سرعت بالاتری دارد؟ ما در اینترنت جستجو کردیم تا ببینیم کدام پروژههای بلاک چین به بالاترین سرعت و مقیاسپذیری در زمان واقعی دست پیدا میکنند. برای این کار ۱۰۰ بلاک چین برتر از از طریق سایت کوین مارکت کپ بررسی کردهایم. این ۱۰۰ مورد، به استثنای توکنهای ERC-۲۰ هستند، زیرا همه آنها از فناوری اتریوم استفاده میکنند. در این قسمت از مقاله به بررسی ۴۳ بلاک چین برتر از لحاظ سرعت پرداختهایم.
این ارقام از یک پست در Invest in Blockchain، آمار Kraken گرفته شده و با بررسی اسناد مربوط به پروژه، مجدداً بررسی شده است. بنابراین اگر اعداد و ارقام مربوط به پروژهای اشتباه بود، یا اگر آماری را میدانید که باید درج شود، لطفاً به ما اطلاع دهید تا بتوانیم لیست را به روز و تا آنجا که ممکن است دقیق نگه داریم. توجه داشته باشید که هدف هر پروژه سرعت تراکنش بالا نیست. ما آنها را ذکر میکنیم تا تصویر جامعتری از وضعیت زمان معاملات در بلاک چین ارائه دهیم.
بلاک چین های قدیمی و اصلی
اگرچه در مورد بیت کوین و اتریوم مطالب زیادی گفته شده است، اما آنها از نظر سرمایه بازار و اندازه شبکه همچنان رهبران بازار رمز ارزها محسوب میشوند. اما آمارها به نفع این دو نیستند؛ بیت کوین به طور متوسط ۷ تراکنش در ثانیه را انجام میدهد که زمان تأیید آن حدود ۶۰ دقیقه است. اتریوم نیز ۲۵ تراکنش در ثانیه را انجام میدهد، زمان حدودی معاملات آن نیز ۷ دقیقه است. کاربران به خاطر امنیت شبکه با معاملات طولانی کنار میآیند و این موضوع همان چیزی است که صنعت ارزهای دیجیتال را به اندازه یک تجارت بزرگ زنده نگه میدارد. این تجارت بزرگ فاصله زیادی با بازار انبوه دارد.
بیت کوین:
توان: ۷ TPS
زمان معامله: ۶۰ دقیقه
نکته: شبکه Lightning توسط جامعه بیت کوین به عنوان راه حلی برای بهبود چشمگیر سرعت ایجاد شد و زمان معاملات BTC را زیر ۱۰ دقیقه با ۱۰۰۰۰ TPS کاهش داد. این راه حل در حال حاضر تحت آزمایش بتا است.
اتریوم:
توان: ۲۵ TPS
زمان معامله: ۶ دقیقه
بلاک چین های کند اما پایدار
تأخیر معاملات با توجه به مارکت کپ برخی از پروژه ها آنقدرها هم دغدغه بزرگی نیست. هیچ ارتباطی بین قابلیت استفاده از شبکه و ارزش آن وجود ندارد زیرا ما هنوز فناوری بسیار کندی را در ۱۰ صفحه برتر مشاهده میکنیم. با این حال، از آنجا که ما هنوز در مرحله پذیرش گسترده نیستیم، ۱۰ بلاک چین برتر فعلی ازا ین حیث را بررسی میکنیم.
لایت کوین:
- توان: ۵۶ TPS
- زمان معامله: ۳۰ دقیقه
بیت کوین کش:
- توان: ۳۰۰ TPS
- زمان معامله: ۶۰ – ۱۸۰ دقیقه
بیت کوین SV:
- توان: ۲۲۴ TPS
- زمان معامله: ۶۰ دقیقه
مونرو:
- توان: ۴ TPS (قابلیت تخمین بیش از ۱۰۰۰ TPS)
- زمان معامله: ۳۰ دقیقه
تزوس:
- توان: ۴۰ TPS
- زمان معامله: ۳۰ دقیقه
زیکش:
- توان: ۲۷ TPS
- زمان معامله: ۶۰ دقیقه
دیکرد (Decred):
- توان: ۱۴ TPS
- زمان معامله: ۳۰ دقیقه
بیت کوین گلد:
- توان: ۷ TPS
- زمان معامله: ۶۰ دقیقه
ویون کوین (Ravencoin):
- توان: ۱۱۶ TPS
- زمان معامله: ۱۰۰ دقیقه
بیت کوین دایموند (Bitcoin Diamond):
- توان: ۵۶ TPS
- زمان معامله: ۶۰ دقیقه
تتر:
- توان: –
- زمان معامله: ۶۰ دقیقه (در بلاک چین BTC)
لیسک Lisk:
- توان: حدود ۲۵ TPS
- زمان معامله: ۵۱ دقیقه
اتریوم کلاسیک
- توان: ۱۵-۲۵ TPS
- زمان معامله: از لحاظ نظری ۶ دقیقه اما طبق نظر کراکن – ۱ هفته!
بلاک چینهای نسبتاً سریع
در حالی که دستیابی به زمان تأیید تراکنش کمتر از ۳۰ دقیقه یک دستاورد است که استفاده از داراییهای دیجیتال را به میزان قابل توجهی کاربر پسند میکند، اما ممکن است برای برنامههای با فرکانس بالا کافی نباشد.
کاردانو:
- توان: ۲۵۰ TPS
- زمان معامله: ۱۰ دقیقه
آنتولوژی (Ontology):
- توان: ۵۳۰۰ TPS
- زمان معامله: ۱۰ دقیقه
کوانتوم (Qtum):
- توان : تقریبا ۷۰ TPS
- زمان معامله: ۲۰ دقیقه
آیکون (ICON):
- توان: ۹۰۰۰ TPS
- زمان معامله: ۱۰ دقیقه
بای تک کوین (Bytecoin):
- توان: ۵۰۰ TPS
- زمان معامله: ۲۰ دقیقه
آترنیتی(Aeternity):
- توان: ۱۰۰ TPS
- زمان معامله: ۱۸ دقیقه
دش:
- توان: ۳۵ TPS
- زمان معامله: ۶ دقیقه (۱۵ دقیقه در Kraken)
دوج کوین:
- توان: ۳۳ TPS
- زمان معامله: ۶ دقیقه
بلاک چین با سرعت زیر ۵ دقیقه
اگرچه تراکنش زیر ۵ دقیقه، در دنیای واقعی کاملاً نرمال است، اما برای ارزهای دیجیتالی که به صورت انبوه استفاده میشود، همچنان کند است. به عنوان مثال، تصور کنید پنج دقیقه پشت میز برای پرداخت قهوه خود میایستید.
ترون:
- توان: ۲۰۰۰ TPS
- زمان معامله: ۵ دقیقه
دیجی بایت(DigiByte):
- توان: ۵۶۰ TPS
- زمان معامله: ۲-۳ دقیقه
توکن بیت تورنت:
- توان: –
- زمان معامله: ۵ دقیقه
آیوتا (IOTA):
- توان: ۱۵۰۰ TPS
- زمان معامله: ۱-۵ دقیقه یا بیشتر
بلاک چین با سرعت کمتر از ۱ دقیقه
هر چیزی که کمتر از یک دقیقه طول بکشد، سریع است. با این حال، طوری فکر کنید که انگار از اینترنت استفاده میکنید. در گذشته معمول بود که باید مدت زیادی منتظر بمانید تا صفحه وب بارگیری شود. ولی الان زمانی که بارگذاری سایتی به جای ۲ ثانیه ۱۰ ثانیه طول بکشد، برای کاربر اذیتکننده است. این اتفاق برای پرداختهای دیجیتالی نیز صدق میکند.
ریپل:
- توان: ۱۵۰۰ TPS
- زمان معامله: ۴ ثانیه
ایاس (EOS):
- توان: ۴۰۰۰ TPS
- زمان معامله: ۱.۵ ثانیه
استالر(Stellar):
- توان: ۱۰۰۰ TPS
- زمان معامله: ۴ ثانیه
نئو(NEO):
- توان: ۱۰۰۰۰ TPS
- زمان معامله: ۱۵ ثانیه
نم (NEM):
- توان: ۲ TPS
- زمان معامله: ۳۰ ثانیه
ویوز(Waves):
- توان: ۱۰۰ TPS
- زمان معامله: ۲-۱۰ ثانیه
بیت شیرز(Bitshares):
- توان: ۳۴۰۰ TPS
- زمان معامله: ۲ ثانیه
استیم (Steem):
- توان: ۱۰۰۰۰ TPS
- زمان معامله: ۳ ثانیه
نانو:
- توان: ۱۰۰۰ TPS
- زمان معامله: حدود ۰.۱۴ ثانیه (طبق گفته NanoTicker)
آوالانچ:
- توان: ۵۰۰۰+ TPS
- زمان معامله: ۱-۲ ثانیه
کازماس:
- توان: ۱۰۰۰۰ TPS
- زمان معامله: ۲ ثانیه
آلگورند:
- توان: ۱۰۰۰ TPS
- زمان معامله: ۴۵ ثانیه
رد بلی (Red Belly):
- توان: ۱۴۰۰۰ TPS
- زمان معامله: ۴ ثانیه
نکته: این پروژه قول داده است که در شرایط خاص عملکرد قابل توجهی داشته باشد. با این حال، تأخیر به شکل دیگری تعریف میشود: زمان بین بلوکهای متعهد است.
هش گراف (Hashgraph):
- توان: ۱۰۰۰۰+ TPS
- زمان معامله: ۳-۵ ثانیه
سولانا:
- توان: ۲۹،۰۰۰ TPS
- زمان معامله: ۲.۵۷۵ ثانیه
نتیجه پایانی
بلاک چین از نظر پذیرش گسترده، مسیری مشابه یادگیری ماشین را دنبال میکند. در نهایت باید تنها مورد استفاده در مشاغل باشد، امنیت و شفافیت را در مقایسه با گزینههای متمرکز ارائه دهد. راه حلهای متمرکز همیشه کندتر از فناوریهای دفتر کل توزیع شده هستند. با این حال، در جهان واقعی، امکانپذیر است که این تمایز غیرقابل تشخیص باشد. در نهایت، هنگامی که صحبت از بهترین و سریع ترین بلاک چینها با سرعت تراکنش بالا میشود، گزینههای مختلفی پیش روی خود خواهید داشت.
صرف نظر از این، هنگام تصمیمگیری نهایی، همه چیز به نیازهای شما بستگی دارد؛ به خاطر داشته باشید که همه سیستم عاملهای اصلی بلاک چین دارای ویژگی مهمی برای ارزیابی تغییرات معاملات در زمان واقعی هستند. به همین خاطر، این شما هستید که باید بر اساس نیاز خود، بلاک چین مورد نظر خود را پیدا کنید. به عنوان مثال، سرعت تراکنش بهتر در مواقعی که ترافیک کمتر است.
سوالات متداول
راه حل بیت کوین برای رفع مشکل کُندی تراکنش چیست؟
تکنولوژی لایتنینگ، بهترین راهکار ارائه شده برای رفع کُندی سرعت تراکنشهای بیت کوین است که علاوه بر رفع مشکل سرعت، کارمزد بسیار کمی دارد و برای انتقالهای خرد نیز مناسب است.
آیا سرعت انجام تراکنشها ثابت است؟
خیر؛ سرعت انجام تراکنشها به میزان ترافیک شبکه میزبان بستگی دارد و در زمان شلوغی ممکن است با کاهش سرعت مواجه شویم.
نکته: توجه داشته باشید این مقاله صرفا با هدف راهنمایی و آشنایی شما با سریع ترین بلاک چین نوشته شده است و آکادمی ارز دیجیتال ارزتودی مسئولیتی در مقابل تصمیمات یا عواقب مالی آن برای افراد ندارد.