نماد سایت ارزتودی

حد ضرر (Stop Loss) تکنیکی برای کاهش ضرر در معاملات

استراتژی حد ضرر

بیایید واقع‌بینانه به سرمایه‌گذاری و معامله‌گری در بازار ارز دیجیتال نگاه کنیم؛ مهم‌ترین دلیلی که شما در بازار کریپتو معامله می‌کنید، کسب سود است. با این حال، حتی اگر معامله‌گر حرفه‌ای باشید از ضرر و زیان بازار در امان نیستید و قطعا برای کاهش ضرر باید راه‌حلی داشته باشید.

اما راه‌حل کاهش ضرر در بازارهای مالی، مخصوصا بازار کریپتو که به بازاری بی‌ثبات و پرنوسان شناخته می‌شود، چیست؟

حدس می‌زنیم به استفاده از «حد ضرر» فکر می‌کنید؛ بله، درست است. حد ضرر یا Stop loss یکی از رایج‌ترین تکنیک‌های مدیریت ریسک برای محدود کردن ضرر و زیان احتمالی است. اما حد ضرر دقیقا چیست؟ و چگونه می‌توانیم از آن استفاده کنیم؟ در این راهنما درباره «حد ضرر» صحبت خواهیم کرد تا برای استفاده در مدیریت ریسک بیشتر با آن‌ها آشنا شوید.

حد ضرر (Stop Loss) چیست؟

یکی از تکنیک‌هایی که در بازارهای مالی مخصوصا بازار ارز دیجیتال برای مدیریت ریسک از آن استفاده می‌شود، «حد ضرر» است. استاپ لاس برای محدود کردن زیان‌های احتمالی که یک معاله‌گر آن‌ها را پیشبینی می‌کند استفاده می‌شود.

به عبارتی ساده‌تر، استاپ لاس به معامله‌گران اجازه می‌دهد تا با اطمینان معامله کنند و از درگیری با احساساتی مانند ترس و طمع در امان بمانند. معامله‌گران از این سفارش برای تعیین سطح قیمت خاص استفاده می‌کنند که در صورت لمس قیمت، سفارش به‌طور خودکار ثبت می‌شود.

بهترین قسمت این نوع سفارش چیست؟ همه چیز خودکار انجام می‌شود!

یک معامله‌گر می‌تواند به راحتی در یک صافی ارز دیجیتال، دستور حد ضرر را ثبت کند؛ سپس هنگامی که قیمت کوین یا توکن به سطح تعریف‌شده برسد، سفارش به طور خودکار به یک سفارش بازار تبدیل می‌شود که در قیمت تعیین شده اجرا خواهد شد.

استاپ لاس را در هر سطح قیمتی می‌توانید تنظیم کنید و با توجه به موقعیت موجود، به صرافی ارز دیجیتال دستور خرید یا فروش را می‌دهید.

دستور خرید یک ارز دیجیتال با استفاده از حد ضرر برای جلوگیری از ضرر در یک پوزیشن شورت است و دستور فروش نیز برای جلوگیری از ضرر و زیان احتمالی در پوزیشن لانگ استفاده می‌شود. برای درک بهتر بیایید برای هر یک از آن‌ها مثالی را بررسی کنیم.

دستور فروش با استفاده از حد ضرر

منطق این دستور بسیار ساده است. دستور فروش از موقعیت‌های خرید در بازارهای صعودی محافظت می‌کند که یعنی از ضرر و زیان احتمالی جلوگیری خواهد کرد؛ یعنی اگر قیمت در یک معامله به زیر سطحی برسد که معامله‌گر تعیین کرده است، به طور خودکار سفارش فروش در بازار به ثبت می‌رسد.

بنابراین اگر قیمت کاهش یابد و دستور فروش ثبت شود، به این معناست که ممکن است روند نزولی ادامه داشته باشد؛ در نتیجه معامله‌گر ترجیح می‌دهد تا ضرر خود را محدود و با استفاده از استاپ لاس فرایند مدیریت ریسک را خودکارسازی کند.

به عنوان مثال، تصویر زیر را مشاهده کنید:

تصور کنید می‌خواهیم برای ارز دیجیتال بیت کوین پوزیشن لانگ باز کنیم؛ زیرا روندی صعودی را پیش‌بینی کردیم که می‌دانیم سود خوبی دارد! همانطور که در تصویر می‌بینیم هنگامی که کندل صعودی بالاتر از خط مقاومت شکل گیرد، یعنی می‌توانیم وارد یک پوزیشن لانگ شویم.

اکنون برای محافظت از معامله و مدیریت ریسک، یک دستور فروش ثبت کنیم و حد ضرر را دقیقا زیر سطح حمایت قبلی تعیین می‌کنیم؛ بنابراین، اگر قیمت به طور ناگهانی سقوط کند و به سطح حمایت برسد، یعنی استاپ لاس ما را لمس کرده است و معامله فروش به‌طور خودکار انجام می‌شود که در نهایت کم‌ترین ضرر را خواهیم داشت.

دستور خرید با استفاده از حد ضرر

دستور خرید دقیقا برعکس مثال قبل است و برای پوزیشن شورت استفاده می‌شود؛ به عنوان مثال به تصویر زیر دقت کنید:

همانطور که مشاهده می‌کنید، در نمودار بالا یک الگوی «Shooting Star» داریم که در بالای یک روند صعودی دیده می‌شود و روندی نزولی را پیش‌بینی می‌کند.

حال بیایید فرض کنیم، می‌خواهیم برای ارز دیجیتال بیت کوین موقعیت فروش (شورت پوزیشن) باز کنیم؛ اما از آنجایی که مطمئن نیستیم آیا قیمت مطابق با انتظارات ما حرکت می‌کند یا خیر، یک دستور «حد ضرر» دقیقا بالای کندل Shooting Star تنظیم می‌کنیم.

نکته: هیچ الگوی معاملاتی به‌طور دقیق نمی‌تواند حرکت قیمت یک کوین یا توکن را تضمین کند.

حال فرض می‌کنیم که قیمت بیت کوین خلاف نظر ما حرکت کرد که باعث می‌شود دستور حد ضرر فعال شود؛ فعال شدن استاپ لاس به این معناست که ما با ضرر مواجه شده‌ایم، اما می‌دانیم که این ضرر محدود است و به خوبی توانسته‌ایم ریسک معامله خود را مدیریت کنیم.

به عبارتی ساده‌تر هنگامی که قیمت بالا روندی صعودی پیش گرفت، به طور خودکار با بستن یک پوزیشن شورت (خرید)، خروج از معامله آغاز می‌شود. در تصویر بالا با توجه به پیش‌بینی ما قیمت روند نزولی خود را ادامه داد و ما توانستیم یک شورت پوزیشن موفق داشته باشیم.

انتخاب بهترین نقطه حد ضرر

هدف اصلی حد ضرر، محدود کردن ضررهای احتمالی است. با این حال، انتخاب یک نقطه اشتباه برای حد ضرر نه تنها از ضرر جلوگیری می‌کند، بلکه ممکن است زیان بیشتری متحمل شوید! در نتیجه باید بدانید که چگونه بهترین نقطه برای حد ضرر را انتخاب کنید.

اما چگونه بهترین نقطه را برای حد ضرر را مشخص کنیم؟ قطعا به موقعیت معاملاتی شما بستگی دارد. اگر بخواهیم یک قاعده کلی مشخص کنیم، می‌توان گفت که معمولا استاپ لاس را در نزدیکی سطوح حمایت و مقاومت قبلی تنظیم می‌کنند.

به عنوان مثال، در یک پوزیشن لانگ برای جلوگیری از زیان نیازمند دستور فروش هستیم و حد ضرر را می‌توانیم زیر سطح حمایت قبلی قرار دهیم.

اگر از الگوهای نمودار یا استراتژی خاصی استفاده می‌کنید، قطعا باید قوانین دقیقی برای قرار دادن دستور استاپ لاس داشته باشید. به عنوان مثال، اگر بر اساس الگوی Head and Shoulders معامله می‌کنید، حد ضرر باید بین خط گردن الگو و نقطه اوج آن محاسبه شود.

نکته: الگوی سر و شانه نشان‌دهنده یک روند نزولی است و معامله‌گران از آن برای باز کردن پوزیشن شورت استفاده می‌کنند.

اشتباهات رایج در تعیین نقطه استاپ لاس

۱. انتخاب عددی دلخواه و احساسی برای نقطه حد ضرر

۲. تغییر نقطه استاپ لاس پس از ثبت آن

۳. انتخاب حریصانه و تنظیم حد ضررهای کوچک و نزدیک یه قیمت

۴. تعیین نقطه استاپ لاس در نقاط حساس نقدینگی (بالا و پایین قله‌ها و کف‌های کلیدی)

نتیجه‌گیری

حد ضرر به عنوان یکی از بهترین روش‌ها برای به حداقل رساندن زیان و مدیریت ریسک شناخته می‌شود و معامله‌گران بر اساس استراتژی خود روش‌های متفاوتی را انتخاب می‌کنند تا بهترین نقطه حد ضرر را در معاملات تعیین کنند.

اما هیچ روش و استراتژی بدون تمرین و آزمایش کردن، قابل اعتماد نیست؛ پس از اینکه استراتژی خود را به خوبی آزمایش کردید، می‌توانید از آن در بازار استفاده کنید. در ضمن فراموش نکنید که همیشه به دنبال تقویت استراتژی خود باشید.

نکته: توجه داشته باشید این مقاله صرفا با هدف راهنمایی و آشنایی نوشته شده و آکادمی ارز دیجیتال ارزتودی مسئولیتی در مقابل تصمیمات افراد یا عواقب مالی آن ندارد.

۵/۵ - (۳ امتیاز)
خروج از نسخه موبایل