تشابهات بین بیت کوین (BTC) و بیت کوین کش (BCH) فراتر از نامهای آنهاست. بیت کوین اولین ارز دیجیتال تاریخ است و اغلب بهعنوان طلای دیجیتال یا «طلای نسخه ۲.۰» شناخته میشود. این رمزارز بهعنوان ذخیره ارزش و محافظ در برابر تورم شناخته میشود. در این مقاله از ارزتودی به مقایسه بیت کوین و بیت کوین کش خواهیم پرداخت.
از سوی دیگر، بیت کوین کش رمز ارزی است که بهعنوان پول نقد دیجیتالی عمل میکند و طرفداران آن در تلاشاند تا از ارزان بودن و سهولت استفاده آن اطمینان حاصل کنند. بیتکوین کش با هارد فورک بلاکچین بیتکوین ایجاد شده است، به این معنی که هر دو رمزارز دارای سابقه تراکنش مشترکی هستند.
مشاهده: قیمت لحظهای بیت کوین کش
بیت کوین کش، نتیجه هارد فورک بیت کوین!
هارد فورک یک بهروزرسانی اساسی در نرمافزار متنباز پشت بلاکچین یک رمزارز همچون بیتکوین است. هارد فورک زمانی رخ میدهد که یک واگرایی دائمی از آخرین نسخه بلاکچین ایجاد میشود و برخی از رایانههایی که شبکه را اجرا میکنند، دیگر به اجماع دست نمییابند. این منجر به یک انشعاب (فورک) در بلاک چین میشود، جایی که یک دسته از گرهها به پیروی از قوانین قدیمی ادامه میدهند، اما دسته دیگر از یک سری قوانین جدید پیروی میکند.
این همان اتفاقی است که برای بلاکچین بیتکوین در آگوست ۲۰۱۷ رخ داد. برای فهمیدن اینکه چرا بخشی از کاربران تصمیم گرفتند بلاکچین را به نوعی تغییر دهند، بهتر است یک گام به عقب برویم و به مشکل مقیاسپذیری بیتکوین بپردازیم.
مشکل مقیاسپذیری بیتکوین
از زمان آغاز به کار بیتکوین، پرسشهایی پیرامون توانایی مقیاسپذیر شدن این ارز دیجیتال و تبدیل شدن آن به پول رایج جهانی مطرح بوده است. استفاده بیتکوین از فناوری بلاکچین به آن امکان میدهد تا غیرمتمرکز و غیرقابل سانسور باشد. با این حال، این فناوری جدید دارای یک مشکل قابلتوجه است: حجم پایین تراکنشهایی که بلاکچین بیتکوین میتواند در ثانیه پردازش کند (توان خروجی شبکه).
بهعنوان مثال، شرکت ویزا (Visa)، در حال حاضر ۱۵۰ میلیون تراکنش در روز را پردازش میکند که معادل است با ۱۷۰۰ تراکنش در ثانیه. این شرکت میگوید که ظرفیت پردازش آن حتی میتواند به ۲۴۰۰۰ تراکنش در ثانیه نیز برسد. بلاکچین بیتکوین در حال حاضر قادر به پردازش حدود هفت تراکنش در ثانیه است. این اختلاف بسیار بزرگی است و از آنجا که هر تراکنش اساساً از داده تشکیل شده است، با افزایش تعداد کاربران این عدد کاهش نیز مییابد.
این دادهها روی بلاکچین بهعنوان زنجیرهای متشکل از بلوکهایی از داده ذخیره میشوند. اندازه هر بلاک در شبکه بیتکوین محدود به ۱ مگابایت داده است. با افزایش تقاضا در شبکه، انباری از تراکنشهای تأیید نشده در شبکه شروع به شکلگیری میکند.
این انبار در برخی مقاطع به بیش از ۱۰۰،۰۰۰ تراکنشِ در انتظار تأیید نیز رسیده است. معیاری که شبکه بر مبنای آن تعیین میکند که کدام تراکنشها پردازش شوند و کدام خیر، بر اساس کارمزدی است که به هر تراکنش تعلق میگیرد. هرچه کارمزد بالاتر باشد، تراکنش سریعتر انجام میشود.
وقتی شبکه شلوغ میشود و رقابت برای این فضای محدود افزایش مییابد، کارمزد تراکنش به حدی افزایش مییابد که یک تراکنش ممکن است برای یک کاربر تا ۵۸ دلار هزینه به همراه داشته باشد و برخی از کاربران را از شبکه خارج کند.
بهترین راه برای حل مشکل
برای حل مشکل مقیاسپذیری بیتکوین، جامعه بیتکوین به دو راهحل اصلی تقسیم شدند: یکی افزایش اندازه بلاک برای انجام تراکنشهای بیشتر در هر بلاک و دیگری حفظ اندازه بلاک (یک مگابایت) و افزایش مقیاس شبکه از طریق راهحلهای لایه دو (layer-two solutions).
هر دو راهحل مزایا و معایب خاص خود را داشتند و دودستگی و اختلافی که این دو راهحل در جامعه بیتکوین ایجاد کرد با گذشت زمان افزایش یافت، به طوری که هر طرف دیگری را متهم به نوعی دستکاری میکند. این مناقشه درنهایت به هارد فورک بیتکوین منجر شد.
هارد فورک بیت کوین کش
در ۲۳ مه ۲۰۱۷، تعدادی از صاحبان مشاغل و ماینرهای بیتکوین که بیش از ۸۵ درصد از قدرت محاسباتی شبکه را تأمین میکردند، جلسهای پشت درهای بسته تشکیل دادند تا درباره آینده بیتکوین تصمیمگیری کنند. نتیجه این جلسه چیزی بود که اکنون بهعنوان بهروزرسانی سگویت (SegWit2x) شناخته میشود.
SegWit2x برای کمک به افزایش مقیاس شبکه بیتکوین با پیادهسازی Segregated Witness (SegWit) طراحی شد، بهروزرسانی که برخی از دادهها را از فضای بلاک محدود بیتکوین «جدا» میکند و اندازه بلاکها را به ۲ مگابایت افزایش میدهد، تغیری که از طریق یک هاردفورک قابل اجرا بود. این پیشنهاد با مخالفت جامعه روبرو شد زیرا کدبیس اصلی بیتکوین از آن حذف شده بود و این بهعنوان یک عامل متمرکز کننده تلقی شد.
در جدال بر سر مقیاسپذیری، کسانی که از بلاکهای کوچک دفاع میکردند مخالف افزایش اندازه بلاک بودند، زیرا این امر باعث افزایش اندازه بلاکچین میشد. آنها معتقدند این امر اجرای یک گره فول را دشوارتر میکند و به متمرکز کردن این رمزارز و آسیبپذیرتر شدن آن منجر میشود. از سوی دیگر، کسانی که از افزایش اندازه بلوک حمایت میکردند، نگران بودند که افزایش کارمزدهای تراکنشهای بیتکوین از رشد این رمزارز جلوگیری کند.
این مناقشه درنهایت منجر به یک هارد فورک شد و کسانی که از بلوکهای بزرگتر حمایت میکردند تصمیم گرفتند بلاکچین بیتکوین را در ۱ اوت ۲۰۱۷ فورک کنند. این فورک بیتکوین کش (Bitcoin Cash) را ایجاد کرد، رمزارزی که طرفدارانش آن را ادامه چشمانداز اصلی ساتوشی ناکاموتو میدانستند.
تفاوت بیتکوین کش با بیتکوین
با گذشت زمان، تفاوتهای بیتکوین و بیتکوین کش نیز افزایش یافت و توسعهدهندگان این دو شبکه اهداف متفاوتی را در سر میپروراندند. تفاوت بین این دو رمزارز آنقدر زیاد شد که اکنون این دو بهعنوان داراییهای کاملاً متفاوتی در کامیونیتی در نظر گرفته میشوند.
تنظیم سختی شبکه
یکی از تفاوتهای اصلی بین بیتکوین و بیتکوین کش الگوریتم تنظیم سختی شبکه است که به BCH اضافه شده است. از آنجا که هر دو شبکه از یک الگوریتم هش SHA-256 یکسان استفاده میکنند، ماینرهای بیتکوین میتوانند زمانی که استخراج در بیتکوین کش برای آنها سودآورتر شود، به این شبکه منتقل شوند.
این بدان معناست که با توجه به نوسانات موجود در بازار، توان محاسباتی پشت این شبکه میتواند بسیار متفاوت باشد. الگوریتم تنظیم سختی با نصف کردن یا دو برابر کردن سختی شبکه، اطمینان حاصل میکند که بلوکها با یک نرخ ثابت و هر ۱۰ دقیقه یکبار تولید میشوند.
تفاوت اندازه بلاک
تفاوت اصلی این دو رمزارز مربوط به اندازه بلاک هر شبکه است. در حالی که اندازه بلاک در بیتکوین ۱ مگابایت است، در بیتکوین کش، حجم بلوکها به ۳۲ مگابایت افزایش یافته است. این یعنی تراکنشها در بیتکوین کش اکنون کمتر از یک پنی کارمزد دارد و میتواند تا ۲۰۰ تراکنش در ثانیه را پردازش کند.
از آنجا که بیتکوین کش تراکنشهای کافی برای پر کردن فضای بلاک مازاد خود را پردازش نکرده، همانطور که پیشبینی شده بود، اندازه این بلاکچین رشد چشمگیری نداشته است. بیتکوین اس وی (BSV) (رمزارزی که از طریق فورک بیتکوین کش ایجاد شد) به دنبال افزایش اندازه بلوک خود به ۱ ترابایت است و اندازه بلاکچین آن در حال حاضر بسیار بزرگتر از بیتکوین است.
قراردادهای هوشمند و سیستم مالی غیرمتمرکز
به گفته جک دورسی، مدیرعامل شرکت اسکوئر و توییتر، بیتکوین از قراردادهای هوشمند پشتیبانی نمیکند، اگرچه کارهایی برای کمک به اجرای خدمات مالی غیرمتمرکز (DeFi) بر روی آن در حال انجام است. در همین حال، بیتکوینکش شروع به استفاده از زبانهای قرارداد هوشمند مانند Cashscript کرده است تا عملکردهای پیچیدهتری را بر روی آن فعال کند.
Cashscript قصد دارد دیفای را به بیتکوینکش بیاورد تا به آن در رقابت با بیتکوین و اتریوم (ETH) کمک کند. هماکنون ابزارهایی همچون CashSuffle و CashFusion در این شبکه توسعه یافته که هدف آنها بهبود حریم خصوصی شبکه است.
انتشار توکن
پروژهها برای انتشار توکن بر روی بلاکچین بیتکوین، باید از لایه Omni استفاده کنند، بستری که «برای ساختن و معامله داراییها و ارزهای دیجیتال سفارشی» استفاده میشود. تراکنشهای Omni تراکنشهایی با «قابلیتهای نسل بعدی» هستند، اما این لایه بیشتر در استیبل کوینها مورد استفاده قرار گرفته است.
از سوی دیگر، بیتکوین کش پروتکل Simple Ledger Protocol (SLP) را ایجاد کرده است. این پروتکل توسعهدهندگان را قادر میسازد تا توکنهای خود را بر روی شبکه BCH منتشر کنند. برخی توکنها هم روی لایه Omni و هم بهعنوان توکن SLP صادر شده است. وجود یک توکن روی بلاکچینهای مختلف، انتخاب شبکه مورد نظر برای کاربران را آسانتر میکند.
پروتکل SLP از توکنهای غیرمثلی (NFT) که از یکدیگر متمایز هستند نیز پشتیبانی میکند. با این حال، میزان استفاده از این توکنها روی BCH در مقایسه با اتریوم یا سایر بلاکچینها محدود بوده است.
سیستم Replace by fee
سیستم Replace-by-fee (RBF) یکی از قابلیتهای شبکه بیتکوین است که به فرد اجازه میدهد یک تراکنش تأیید نشده را با یک تراکنش متفاوت از آن با کارمزد تراکنشی بالاتر جایگزین کند. RBF میتواند زمانی که تراکنشها باید در اسرع وقت پردازش شوند مورد استفاده قرار گیرد، اما منتقدان آن ادعا میکنند که ممکن است بازیگران مخرب با سو استفاده از این ویژگی، یک بیتکوین را دوبار خرج کنند. آنها استدلال میکنند که مهاجم با استفاده از RBF میتواند یک تراکنش با کارمزدی بسیار ناچیز را برای پرداخت کالا یا خدمات ارسال کند. اگر گیرنده تا دریافت تأییدیههای (Confirmations) کافی در شبکه صبر نکند، او میتواند همان تراکنش را با کارمزدی بیشتر به آدرس خودش ارسال کند.
شبکه ابتدا تراکنش دوم را تأیید میکند و تراکنش اولی را باطل میکند. اکثر نسخههای RBF مستلزم این است که تراکنش شامل همه خروجیهای یکسان برای جلوگیری از این امر باشد. علاوه بر این، اگر گیرنده تا مشاهده چند Confirmation صبر کند، RBF غیرممکن میشود زیرا تراکنش تأیید شده است.
پس در مقایسه بیت کوین و بیت کوین کش، RBF یکی از مهمترین تفاوت هاست. با این وجود بیتکوین کش این ویژگی را کنار گذاشته و تراکنشهای تأیید نشده را در شبکه خود غیرقابلبرگشت میکند. با توجه به توان خروجی بیشتر این شبکه، مشکل دوبار خرج کردن با RBF بسیار سختتر میشود زیرا تراکنشها سریعتر تأیید میشوند.
دیدگاههای متفاوت، سیاست پولی یکسان
بیتکوین کش با یک اندازه بلوک ۸ مگابایتی در زمان هارد فورک ایجاد شد و از آن زمان تاکنون حجم آن چهار برابر شده است. این شبکه از هارد فورکهای جدید استقبال کرده و گامهایی را در جهت افزایش کاربردپذیری آن بهعنوان پول نقد برمیدارد.
از سوی دیگر، بیتکوین در اجرای بهروزرسانیها محافظهکارتر است و بیشتر بهعنوان یک پوشش تورم و ذخیره ارزش در نظر گرفته میشود. برنامههای مقیاسپذیری بیتکوین شامل پیادهسازی SegWit و راهاندازی شبکه Lightning Network بوده است.
شبکه لایتنینگ در اصل یک لایه اضافی روی بلاکچین این رمزارز ایجاد میکند که در آن تراکنشها سریع و کارمزدها اندک است. این لایه شامل کانالهای پرداخت ایجاد شده توسط کاربران است. تخمین زده شده است که شبکه لایتنینگ میتواند تا ۱۵ میلیون تراکنش در ثانیه را پردازش کند، اما پذیرش این شبکه تاکنون نسبتاً کند بوده است.
بیتکوین همچنین به دنبال حفظ ناشناس بودن کاربران از طریق بهروزرسانیهایی مانند تپروت (Taproot) است که تراکنشهای پیچیده حاوی تایم لاک یا دادههای مولتیسیگ (multi-signature) را به تراکنشهای ساده تبدیل میکند. در تپروت، یک تراکنش ساده از تراکنشهای دیگر قابل تشخیص نیست.
چشمانداز بیتکوین کش
طرفداران بیتکوین به تمرکززدایی و غیرقابل سانسور بودن بیشتر از ظرفیت پردازش تراکنش اهمیت میدهند. نقش بیتکوین بهعنوان ذخیره ارزش به توانایی آن در خنثی کردن حملات از سوی هر شخص یا گروهی بستگی دارد. چشمانداز بیتکوین کش بهعنوان یک پول نقد الکترونیکی همتا به همتا به کارمزدهای پایین و سرعت سریعتر آن بستگی دارد. برخی از پروژههای ساختهشده بر روی BCH که شامل شبکههای اجتماعی هستند که در آن هر پستی در بلاکچین منتشر میشود، در بیتکوین غیرممکن است.
حریم خصوصی در بیتکوین کش از طریق روش متفاوتی حفظ میشود: کوین میکسینگ (coin mixing). در کوین میکسینگ، تراکنشهای بسیار کاربران BCH با هم مخلوط میشود تا منشاء کوینهای کاربران مخفی بماند. اعتقاد بر این است که این اقدام بحثبرانگیز به مجرمان سایبری کمک میکند تا ردپای خود را پنهان کنند.
نتیجه گیری
در نهایت در مقایسه بیت کوین و بیت کوین کش باید گفت، سیاست پولی هر دو شبکه یکسان است. تنها ۲۱ میلیون کوین روی هر بلاک چین ایجاد میشود و انتشار کوینهای جدید هر ۲۱۰،۰۰۰ بلوک یا تقریباً هر چهار سال یکبار نصف میشود. پیشبینی میشود که آخرین BTC و BCH در سال ۲۱۴۰ استخراج شوند. هر دو رمزارز برای حافظت در برابر مصادره پول، سانسور و کاهش ارزش پول از طریق تورم بالاتر از حد انتظار طراحی شدهاند. هر دو بلاک چین شفاف و در دسترس عموم هستند و توسط یک نهاد واحد قابل ویرایش نیستند.
سوالات متداول
اندازه بلاک در بیت کوین و بیت کوین کش چقدر است؟
اندازه هر بلاگ در شبکه بیت کوین برابر با ۱ مگا بایت و در بیت کوین کش برابر با ۳۲ مگا بایت است.
بیت کوین کش برای حفظ حریم خصوصی کاربران خود چه راه حلی را در نظر گرفته است؟
این شبکه برای حفظ حریم خصوصی کاربران و ناشناس ماند آن ها، در کوین میکسینگ، تراکنشهای آن ها را با هم مخلوط میکند تا منشاء کوینهای کاربران مخفی بماند.