نماد سایت ارزتودی

اتریوم کلاسیک چیست؟

اتریوم کلاسیک چیست؟

تاریخچه شکل گیری اتریوم کلاسیک بدون شک یکی از مهم‌ترین اتفاقات در تاریخ دنیای ارزهای دیجیتال است. پیدایش این رمز ارز باعث شد تا تفکرات رایج درباره نحوه راه‌اندازی، تغییر و به‌روزرسانی بلاک چین‌ها به چالش کشیده شود. توسعه‌دهندگان پیش از راه‌اندازی اتریوم کلاسیک در سال ۲۰۱۶، ارزهای دیجیتال جدید را با اصلاح نرم افزار یک ارز دیجیتال موجود (معمولا بیت کوین) یا نوشتن یک نرم‌افزار جدید ایجاد می‌کردند. اتریوم کلاسیک (ETC) هیچ‌کدام از روش‌های را انتخاب نکرد؛ این رمز ارز زمانی ایجاد شد که گروهی از کاربران اتریوم  تصمیم گرفتند تا به کدهای پیشنهادی برای به‌روزرسانی بلاک چین رای ندهند.

مشاهده: قیمت لحظه ای اتریوم کلاسیک

پس از هک DAO، توسعه دهندگان قصد داشتند تا با ویرایش کد تاریخچه تراکنش‌های اتریوم، سرمایه کاربرانی که دارایی‌های اتر خود را از دست داده بوند به آنها باز گردانند. بیشتر کاربران نرم افزار اتریوم خود را به‌روزرسانی کردند اما بخش کوچکی از کابران به استفاده از نرم افزار قدیمی ادامه دادند. اتفاقی که باعث شکل‌گیری یک ارز دیجیتال جدید شد، شبکه بلاک چین که امروز با نام Ethereum Classic به مسیر خود ادامه می‌دهد. اما اتریوم کلاسیک دقیقا چیست؟ ارزهای دیجیتال ETC با ETH چه تفاوتی با یکدیگر دارد؟ Ethereum Classic چه مزایا و معایبی دارد؟ قیمت ETC در آینده چگونه پیش بینی می‌شود و آیا ارزش سرمایه گذاری را دارد؟ اگر شما هم به دنبال جواب همه این سوالات می‌گردید تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.

اتریوم کلاسیک (ETC) چیست؟  

اتریوم کلاسیک (Ethereum Classic) یک شبکه بلاکچین متن باز و غیر متمرکز است که امکان اجرای قرارداد‌های هوشمند را فراهم می‌کند. این نکته مهم را در نظر داشته باشید که شبکه بلاک چین اتریوم کلاسیک با اتریوم کاملا متفاوت است. ECT نماد اختصاری ارز دیجیتال اتریوم کلاسیک است و ETH نماد اختصاری ارز دیجیتال اتریم. اتریوم کلاسیک با استفاده از قرارداد‌های هوشمند در بستر شبکه بلاک چین یا دفتر کل توزیع شده، برای ایجاد یک دولت غیر متمرکز تلاش می‌کند. به بیان دیگر برای تایید اعتبار این قرارداد‌ها دیگر نیازی به یک واسطه مانند یک وکیل نیست. قرارداد‌های هوشمند مانند گزاره‌های اگر-آنگاه هستند به این معنی که اگر اقدامات مورد نیاز برای تکمیل یک قرارداد انجام شده باشد، آنگاه بقیه پارامتر‌ها برای تکمیل قرارداد انجام خواهد شد. اگر پارامتر‌های قرارداد انجام نشود، آنگاه بسته به شرایط تعیین شده در ابتدا ممکن قرارداد باطل یا دچار جریمه شود.  

مثلا در معاملات املاک ممکن است برای دریافت پول زمان مشخصی تعیین شود و به موقع پرداخت نشدن پول می‌تواند قرارداد را باطل کند. تمامی قرارداد‌های هوشمند در یک دفتر کل توزیع شده، ثبت می‌شوند. در یک دفتر کل توزیع شده اطلاعات تمامی تراکنش‌ها و معاملات به شکل غیر متمرکز و در مکان‌های مختلفی نگهداری می‌شود. متن توافقنامه خریدار و فروشنده به صورت یک کد در قرارداد هوشمند، درج می‌شود. این کد با توجه به شرایط قرارداد به صورت خودکار ایجاد می‌شود. کنترل اجرای قرارداد توسط این کد، نیاز به نظارت توسط یک مرجع مرکزی قدرت را از بین می‌برد. 

  اتریوم کلاسیک چگونه ایجاد شد؟  

در ابتدا بلاک چین اتریوم بر روی یک شبکه ایجاد شد که در آن از ارز دیجیتال اتر (ETH) برای تسهیل در انجام معاملات و تراکنش‌ها استفاده می‌شد. اتریوم کلاسیک در سال ۲۰۱۶ و نتیجه یک هک در شبکه اتریوم به وجود آمد. این اتفاق باعث ایجاد یک فورک در شبکه اصلی اتریوم شد و آن شبکه را به بلاک چین اتریوم کلاسیک و بلاک چین اتریوم تقسیم کرد. هدف از ایجاد این انشعاب بازگرداندن سرمایه‌های دزدیده شدن از افراد قبل از هک شبکه بود. برای درک بهتر چگونگی ایجاد اتریوم کلاسیک باید با DAO، هک شدن آن و هارد فورک معروف اتریوم آشنا شوید.  

دائو (DAO)  

DOA یا Decentralized Autonomous Organization در سال ۲۰۱۶ توسط گروهی از توسعه‌دهندگان با هدف ایجاد یک «سازمان غیر متمرکز خودگردان» به وجود آمد. دائو در واقع یک قرارداد هوشمند پیشرفته و یک صندوق سرمایه‌گذاری غیر متمرکز در شبکه اتریوم بود. قرارداد هوشمند یک نرم‌افزار برنامه‌نویسی شده و پروتکلی برای تنظیم یک قرارداد در شبکه بلاک چین است. اجرای این قرارداد بر خلاف قرارداد‌های سنتی به واسطه‌هایی مانند دولت یا بانک نیازی ندارد. در زمان اجرای یک قرارداد هوشمند بر روی شبکه اتریوم دیگر نمی‌توان آن را متوقف کرد.  

صندوق سرمایه‌گذاری DOA تلاش می‌کرد تا با جذب اتر (Ether) از سرمایه‌گذاران، برنامه‌های غیر متمرکز خود را توسعه دهد. افراد در قبال خرید اتریوم و سرمایه‌گذاری آن در DOA، توکن دریافت می‌کردند. توکن‌های دریافتی از دائو به سرمایه‌گذاران اجازه می‌داد تا بتوانند در صندوق دائو، حق رای داشته باشند. DAO بر روی‌ ایده برنامه‌نویسانی که موافقت ۲۰ درصد افراد را به دست می‌آورد، سرمایه‌گذاری می‌کرد. در بیشتر مواقع توسعه و اجرای این‌ایده‌ها سود خوبی را نصیب برنامه‌نویسان و سرمایه‌گذاران پروژه می‌کرد.   

هک شدن DAO  

صندوق سرمایه‌گذاری DOA پس از گذشت یک ماه، موفق به جذب بیش از ۱۵۰ میلیون دلار اتریوم شد. در آن زمان این مقدار سرمایه جذب شده با ۱۴ درصد کل اتریوم‌های استخراج شده، برابر بود. در ۱۷ ژانویه سال ۲۰۱۶ میلادی، یک هکر توانست به DOA نفوذ کند. با استفاده از این شکاف امنیتی، هکر ناشناس توانست بیش از ۵۰ میلیون دلار اتریوم را به حساب خودش منتقل کند. هک DOA باعث سقوط قیمت اتریوم و از دست رفتن اعتماد به آن در میان جامعه سرمایه‌گذاران ارز‌های دیجیتال شد. فراموش نکنید که این هک در نه در شبکه بلاک چین اتریوم بلکه در DOA اتفاق افتاد.  

ایجاد هارد فورک در اتریوم  

براساس یکی از پروتکل‌های قرارداد هوشمند دائو، هکر برای انتقال ۵۰ میلیون دلار به حسابش باید ۲۸ روز منتظر می‌ماند. طبق این قانون انتقال اتریوم بعد از گذشت ۲۸ روز از تایید درخواست، انجام می‌شد. این پروتکل به جامعه و توسعه‌دهندگان فرصتی می‌داد تا در یک ماه آینده، راه حلی برای جلوگیری از بی‌اعتبار شدن اتریوم پیدا کنند.  

در این شرایط گروهی از افراد معتقد بودند که نباید هیچ کاری کرد. باور این گروه به اصل «کد قانون است. » باعث می‌شد تا هک شدن و انتقال ۵۰ میلیون دلار به حساب هکر را بخشی از طبیعت یک شبکه غیر متمرکز بلاک چین بدانند. در نهایت جامعه تصمیم گرفت تا با ایجاد یک بروزرسانی، دارایی‌های از دست رفته را به سرمایه‌گذاران بازگرداند. تنها راه حل ایجاد یک سافت فورک یا هارد فورک، بر روی شبکه بلاک چین اتریوم بود. برای درک بهتر این مفاهیم می‌توانید مقاله «فورک چیست» را مطالعه کنید.  

در ابتدا توسعه‌دهندگان تصمیم به ایجاد یک سافت فورک گرفتند. پس از مشخص شدن احتمال خطر حملات DDoS به شبکه اتریوم، تنها راه حل باقی مانده ایجاد یک هارد فورک بر روی شبکه بود. در هارد فورک، تغییر قوانین بلاک چین و بروزرسانی نرم‌افزار باعث ایجاد یک انشعاب در شبکه می‌شود. در این حالت نود‌ها تنها با بروزرسانی نرم‌افزاری می‌توانند در شبکه به وجود آمده جدید، فعالیت کنند. کاربرانی که تصمیم به استفاده از بلاک چین جدید می‌گیرند باعث ایجاد یک کوین جدید می‌شوند.

تولد اتریوم کلاسیک  

در نهایت یک هارد فورک بر روی بلاک چین اتریوم ایجاد شد. نتیجه این کار ایجاد یک شبکه بلاک چین و ارز دیجیتال جدید بود. برای اینکه امکان بازگشت دارایی‌های از دست رفته فراهم شود، هارد فورک در یک بلاک قبل از رخ دادن هک DOA ایجاد شد. در واقع این هارد فورک مهم بر روی بلاک ۱,۹۲۰,۰۰۰ در شبکه بلاک چین اتریوم اتفاق افتاد و نام بلاک چین قدیمی از اتریوم به اتریوم کلاسیک (ETC) تغییر پیدا کرد. همچنین، توسعه‌دهندگان نام اتریوم (ETH) را برای بلاک چین جدید انتخاب کردند.

در این مواقع معمولا شبکه اولیه نام خود را حفظ می‌کند و برای شبکه جدید یک نام انتخاب می‌کنند. مانند بیت کوین که بلاک چین اصلی است و لایت کوین، بیت کوین کش و بیت کوین گلد که بلاک چین‌های جدیدی بر روی شبکه آن هستند. در حال حاضر اتریوم کلاسیک به دلیل فعالیت نکردن ماینر‌های کافی بر روی شبکه آن عملا ر‌ها شده است. با وجود اختلاف قیمتی بسیار زیاد آن (حدود ۵۰ برابر) نسبت به اتریوم این ارز دیجیتال همچنان جامعه توسعه‌دهندگان، صرافی و کیف پول مخصوص به خود را دارد. در واقع اتریوم کلاسیک نام جدید شبکه بلاک چین قدیمی اتریوم است.

تفاوت اتریوم و اتریوم کلاسیک

مهم‌ترین تفاوت اتریوم و اتریوم کلاسیک در پایبند ماندن اتریوم کلاسیک به فلسفه حقیقی شبکه بلاک چین است. به نظر طرفداران اتریوم کلاسیک، ایجاد یک هارد فورک در شبکه به نوعی عقب نشینی از‌ایده اصلی شکل‌گیری ارز‌های دیجیتال است.

بازار

با گذشت زمان و کاهش تعداد ماینر‌های فعال در شبکه اتریوم کلاسیک، ارزش این ارز دیجیتال به شدت کاهش پیدا کرد. در حال حاضر اتریوم و اتریوم کلاسیک به طور یکسان در بازار عرضه می‌شوند. اتریوم کلاسیک عملا وضعیت خوبی در بازار تقاضا ندارد، اما در مقابل اتریوم مدت طولانی است که جایگاه دوم بازار را به خود اختصاص داده است.

استخراج

اتریوم و اتریوم کلاسیک هردو از الگوریتم یکسان Ethash برای ماینینگ استفاده می‌کنند. سودآوری استخراج هر دو تقریبا یکسان است. با استفاده اتریوم از الگوریتم ProgPow، دیگر امکان استخراج آن توسط دستگاه‌های ماینر ASIC وجود ندارد اما اتریوم کلاسیک به راحتی و با استفاده از دستگاه‌های ASIC قابل استخراج است.

شبکه اتریوم در تلاش است تا الگوریتم اثبات سهام (Proof of Stake) در فرایند استخراج به جای الگوریتم اثبات کار (Proof of Work) جایگزین کند. این کار باعث می‌شود تا در تایید تراکنش‌ها دیگر نیازی به مصرف انرژی و استفاده از سخت‌افزار نباشد و افراد می‌تواند با قرار دادن اتریوم خریداری شده در شبکه، از تایید تراکنش‌ها سود کسب کنند.

برنامه‌های غیر متمرکز (dApp)

تعداد برنامه‌های غیر متمرکز اتریوم کلاسیک بسیار محدود است زیرا پس هارد فورک سال ۲۰۱۶ بیشتر از ۹۰ درصد توسعه‌دهندگان dApp به اتریوم مهاجرت کردند. در حال حاضر بر روی پلتفرم ETC تنها حدود ۲۰ برنامه غیر متمرکز مانند بازی و نرم‌افزار‌های مالی و بانکی فعال است. نبود ابزار‌های توسعه دهنده مناسب بر روی اتریوم کلاسیک، برنامه‌نویسی و توسعه dApp‌های جدید را سخت می‌کند. برای مثال متامسک (Metamask) از مهمترین افزونه‌های توسعه بر روی اتریوم است که توسعه‌دهندگان در اتریوم کلاسیک به آن دسترسی ندارند.

 

آیا اتریوم کلاسیک از اتریوم بهتر است؟

اتریوم کلاسیک (ETC) برای وفادار ماندن به فلسفه اصلی بلاک چین و حفظ یکپارچگی کدهای خود بهای سنگینی پرداخت کرد. با اینکه این شبکه بلاک چین از اجرای قراردادهای هوشمند پشتیبانی می‌کند، اما هیچگاه نتوانست محبوبیتی مانند اتریوم (ETC) به دست آورد. اتریوم به لطف شرکت‌های بزرگی مانند سیتی گروپ (Citigroup)، جی‌پی مورگان (JPMorgan) و صدها سرمایه‌گذار دیگر در حال رشد و توسعه است؛ در حالی که اتریوم کلاسیک در حاشیه دنیای کریپتو باقی مانده است. در حالی که بلاک Ethereum Classic همچنان براساس الگوریتم اثبات کار (PoW) اجرا می‌شود، Ethereum در حال به‌روزرسانی به اتریوم ۲.۰ و انتقال به الگوریتم اثبات سهام (PoS) است.

نمودار شمعی Ethereum Classic

این بدان معنا است که در آینده نزدیک، شبکه اتریوم بسیار سریعتر و مقرون به صرفه‌تر از آن چیزی است که اتریوم کلاسیک می تواند انتظار داشته باشد. مهم‌تر از آن، حملات ۵۱ درصدی که در اوخر سال ۲۰۲۰ به شبکه اتریوم انجام شد، نشان داد که شبکه اتریوم کلاسیک نودهای کافی برای حفظ امنیت کامل خود را ندارد. در حقیقت نگرانی‌های جدی در مورد امنیت و مقیاس پذیری بلاک چین Ethereum Classic وجود دارد؛ بسیاری از توسعه‌دهندگان پس از یک سری حملات ۵۱ درصدی اعتماد خود را نسبت به موفقیت این شبکه از دست دادند. بسیاری از متخصصان باور دارند که اتریوم کلاسیک برای کاهش تهدید حملات آینده و مقیاس‌پذیری اجرای تراکنش‌ها باید از مکانیسم اجماع اثبات سهام استفاده کند.

مزایا و معایب اتریوم کلاسیک

مزایا  

معایب  

قیمت اتریوم کلاسیک  

قیمت ETC در جولای سال ۲۰۱۶ و بعد انشعاب بلاک چین اتریوم، ۲.۸۰ دلار بود و تا نوامبر همان سال به ۷۵ سنت کاهش یافت. روند رشد اتریوم کلاسیک در آینده به مسیر توسعه پروتکل‌های آن، تصویب قوانین بهتر و روند حرکت قیمت رمز ارز‌های دیگر در بازار ارز‌های دیجیتال بستگی دارد. تحلیل‌گران در پیش بینی قیمت ETC تا سال ۲۰۲۵ نظرات متفاوتی دارند. در حالی که بعضی از افراد انتظار دارند تا ارزش اتریوم کلاسیک به شدت افزایش کند، دیگران معتقد اند که قیمت آن کاهش پیدا خواهد کرد.

این پیش بینی‌ها بر اساس مقاله‌ای در capital.com که در ژوئن سال ۲۰۲۱ منشر شده، نوشته شده است . تحلیل‌های وب‌سایت Long Forecast پیش‌بینی می‌کنه که قیمت اتریوم کلاسیک در چند سال آینده با نوسانات زیاد، همراه باشد. طبق پیش بینی این وب سایت قیمت اتریوم در پایان سال ۲۰۲۱ به ۱۰۵ دلار خواهد رسید و در سال ۲۰۲۲ به ۶۳ دلار کاهش پیدا خواهد کرد. لانگ فارکست انتظار دارد تا ETC در آخر سال ۲۰۲۳ حدود ۷۸ دلار معامله شود و در سال ۲۰۲۵ قیمت اتریوم کلاسیک به ۴۰ دلار سقوط خواهد کرد. البته بر اساس پیش بینی وب سایت WalletInvestor اتریوم کلاسیک در دسامبر سال ۲۰۲۵ حدود ۱۶۰ دلار معامله خواهد شد و Digitalcoin انتظار متوسط قیمت ۲۳۵ دلاری را برای ETC در سال ۲۰۲۵ میلادی دارد.

سوالات متداول

چگونه اتریوم کلاسیک (Ethereum Classic) استخراج کنیم؟

استخراج اتریوم اتریوم کلاسیک پس از هارد فورک تانوس (Thanos) با استفاده از کارت‌های گرافیک ۴ گیگابایتی و پایین‌تر هم امکان‌‌پذیر است.

بهترین کیف پول اتریوم کلاسیک کدام است؟

کیف پول‌های MyEtherWallet، کوینومی، اکسودوس، سیف پال و تراست والت از بهترین کیف پول‌های اتریوم کلاسیک (ETC) هستند.

۴.۶/۵ - (۵ امتیاز)
خروج از نسخه موبایل