وضعیت بازار ارزهای دیجیتال (نقشه هیت مپ بازار کریپتوکارنسی‌)

هیت مپ یا نقشه بازار ارزهای دیجیتال، یکی از ابزارهای کاربردی برای درک بهتر شرایط روز بازار است که هدف آن انتقال حجم بزرگی از اطلاعات در سریع ترین و ساده ترین حالت ممکن است؛ یادگیری کارکردن با هیت مپ می‌تواند در وقت شما صرفه جویی کند و از صرف انرژی زیاد برای بدست آوردن اطلاعات اولیه و اساسی جلوگیری کند. نقشه بازار یک ابزار کلیدی است که علاوه بر بازار کریپتوکارنسی، در سایر بازار های مالی نیز استفاده می‌شود. بنابراین، یادگیری آن به شما بسیار کمک خواهد کرد.

نقشه حرارتی یا هیت مپ چیست؟

نقشه بازار یا Heatmap که در زبان فارسی به معنای نقشه حرارتی است، ابزاری است که اطلاعات پیچیده و متعدد را در یک قاب، با استفاده از رنگ های مختلف، به تصویر می‌کشد؛ نمونه های مختلفی از نقشه بازار وجود دارد. استفاده از این ابزار فقط به بازار دیجیتال خلاصه نمی‌شود و حتی خارج از بازار مالی می‌تواند به کمک شما بیاید؛ موارد استفاده از هیت مپ بسیار زیاد است.

یکی از معروف ترین آن ها که شاید دیده باشید، نقشه حرارتی فوتبال است. برای هر بازیکن می‌توان یک هیت مپ درست کرد که نشان دهنده میزان حضور آن بازیکن در نقاط مختلف زمین است. همچنین میزان گردش توپ در مختصات مختلف در زمین بازی را معمولا با این نقشه نمایش می‌دهند.

تاریخچه هیت مپ

نقشه بازار، به شکلی که در حال حاضر مشاهده می‌کنید، در سال ۱۹۹۱ به وجود آمد. کروماک کینی (Cormac Kinney)، پنجاه ساله، برنامه نویس نابغه آمریکایی که ثبت اختراعات مختلف و تاثیر گذاری داشته است در سال ۹۱ میلادی هیت مپ های امروزی را طراحی و کدنویسی کرد؛ با این اقدام، کار بسیاری از تحلیلگران و شاغلان بازارهای مالی راحت تر و زحمتشان کمتر شد. در جوامع مختلف مالی، نام کروماک کینی به عنوان خالق هیت مپ شناخته می‌شود؛ اما جالب است بدانید که کینی اولین نفر در ارائه مفهوم نقشه حرارتی نبود. ایده و ریشه هیت مپ، سال ها قبل از او، توسط فردی دیگر عرضه شد.

هیت مپ چیست

حدود ۱۱۲ سال قبل از کروماک کینی، یعنی در سال ۱۸۷۹، یک پژوهشگر فرانسوی برای اولین بار متوجه نکته ای شد که برای همیشه صنعت تبلیغات را تغییر داد. این پژوهشگر متوجه شد که مطالعه کنندگان هنگام مطالعه روزنامه و مجلات، روی برخی از کلمات توقف و از برخی کلمات به سرعت عبور می‌کنند. پس از مدتی دستگاهی به اسم آی ترَکِر (Eye Tracker) ساخته شد که مسیر حرکت چشم و مدت نگاه کردن آن را به یک نقطه ثبت می‌کرد.

بالاخره در سال ۱۹۸۰ با استفاده از این روش، انقلابی در صنعت روزنامه نگاری و چاپ مجلات به وجود آمد. کروماک کینی نیز با استفاده از همین تکنیک و علم برنامه نویسی،‌ مطالب مهم را به شکل یک چارت رنگی خلاصه کرد که در آن، هر مولفه که تاثیر بیشتری روی بازار می‌گذاشت را در خانه بزرگتری قرار می‌داد.

هیت مپ ارز دیجیتال چه چیزی را نشان می‌دهد؟

نقشه بازار کریپتو کارنسی اطلاعات مربوط به وضعیت کوین ها و توکن ها را در بازار،‌ در یک صفحه متشکل از خانه های رنگی سبز، قرمز و خاکستری نشان می‌دهد؛ اگر با دقت به این صفحه نگاه کنیم، درمی‌یابیم که آن از خانه های زیادی تشکیل شده که رنگ و مساحت هر خانه با سایرین متفاوت است. روی هر خانه، نماد یک رمز ارز نوشته شده است که یعنی اطلاعات آن خانه مربوط به همان ارز دیجیتال است. دو مولفه کلی بسیار مهم و تعیین کننده در نقشه بازار داریم که در ادامه به توضیح آن ها پرداخته ایم.

مساحت

در نقشه بازار مساحت و اندازه هر خانه با خانه دیگر متفاوت است. دلیل این اتفاق بسیار مهم است؛ به صورت خلاصه، مساحت هر خانه در هیت مپ کریپتو، نشان دهنده سهم آن رمز ارز از کل بازار است. برای مثال، اگر به نقشه بازار دقت کنید، متوجه می شوید که بیت کوین با دارایی کل حدود ۸۱۶ میلیارد دلار،‌ حدود ۴۶/۵ درصد از کل حجم بازار را به خودش اختصاص داده است. لازم به ذکر است که تمامی این آمار و ارقام،‌ در زمان نگارش این مقاله به روز رسانی شده است.

رنگ

سه طیف رنگ در نقشه بازار وجود دارد که بیانگر مهم ترین اطلاعات هستند؛ رنگ های سبز،‌ قرمز و خاکستری.

رنگ سبز نشان دهنده وضعیت خوب کوین و توکن است؛ اگر رنگ یک خانه سبز باشد، یعنی قیمت آن ارز حالت صعودی دارد. از طرفی دیگر اگر رنگ خانه ای قرمز باشد، یعنی قیمت آن رمز ارز حالت نزولی دارد. هرچقدر رنگ یک خانه پر رنگ تر باشد، به این معناست که روند صعودی یا نزولی بودن آن پر شدت تر است؛ به این ترتیب،‌ میزان تیره بودن و روشن بودن رنگ ها، نمایانگر شدت آن است. برخی از کوین ها که قیمت تقریبا ثابتی دارند؛ یعنی قیمت آن ها تغییر نمی‌کند‌،‌ با رنگ خاکستری نمایش داده ‌می‌شوند.

کاربرد نقشه بازار

ذهن انسان به طور ذاتی، به اطلاعاتی که به صورت تصویری دریافت می‌‌کند، واکنش سریع تری نشان می‌دهد و آن را زودتر حس و سپس تحلیل می‌کند. فرض کنید قصد داشتید این حجم از اطلاعات را به نحوی دیگر دنبال کنید. قطعا درک آن به صورت یک جا ممکن نبود و از شما ساعت ها زمان می‌گرفت.

داده هایی که در هیت مپ وجود دارد، به صورت بصری قابل درک تر است. مهم ترین دلیل استفاده از نقشه حرارتی کریپتوکارنسی،‌ فهم وضعیت کل بازار به صورت فوری و یک جا است. مهم ترین هدف هیت مپ، ساده سازی است که به بهترین نحو از پس آن برآمده است. داده ها در نقشه بازار به صورت دو بعدی نشان داده می‌شود؛ اما جالب است بدانید که این اطلاعات در واقع ماتریس هایی هستند که درک آن ها برای بسیاری دشوار است.

هیت مپ های معتبر

سایت های مختلفی هستند که نقشه بازار منتشر می‌کنند؛ برای اطمینان از صحت اطلاعات، پیشنهاد می‌کنیم که از نقشه حرارتی سایت CoinMarketCap.com یا از نقشه بازار سایت Coin360 استفاده کنید.

نقشه بازار سایت CoinMarketCap

یک فضای مطمئن با اطلاعات دقیق برای به روز رسانی اطلاعات مربوط به بازار کریپتو که از بیش از ۵۹۰۰ نوع توکن و کوین پشتیبانی می کند و اطلاعاتشان را به صورت به روز شده تحویل شما می‌دهد. در قسمت هیت مپ این سایت،‌ کوین ها و توکن ها به ۶ قسمت تقسیم شده است که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.

  • کوین های ارزشمند بازار (Store of Value)
  • رمز ارز های دارای قرارداد هوشمند (Smart Contracts)
  • ارزهای دیجیتال صرافی های متمرکز (Centralized exchange)
  • پول های الکترونیکی صرافی های غیر متمرکز (DeFi)
  • توکن غیر مثلی (NFTs)
  • ارزهای دیجیتالی که در مدت کم توانستند دیده شوند (Memes)

در هیت مپ سایت کوین مارکت کپ، با نگه داشتن موس روی هر خانه،‌ اطلاعاتی از قبیل قیمت ارز مورد نظر، حجم کل ارزش آن در بازار و حجم معاملات آن ارز در ۲۴ ساعت گذشته قابل نمایش است. این ویژگی از مشخصات منحصر بفرد نقشه بازار کوین مارکت کپ است.

نقشه بازار سایت Coin360

یکی از مهم ترین سایت های منبع و اطلاع رسانی، سایت کوین ۳۶۰ است. هیت مپ موجود در سایت Coin360.com به صورت با کیفیت تر تنظیم و سازماندهی شده است. قابلیت فیلتر کردن نقشه، یک فضای کاملا حرفه‌ای را برای کاربر خلق کرده است. به تمامی فیلترهای موجود در زیر اشاره کرده ایم.

  • انتخاب بین کوین و توکن
  • قابلیت تنظیم زمان (از یک ساعت تا یک هفته)
  • فیلتر براساس ارزهایی که بیشترین درصد سود و بیشترین درصد شکست را داشته اند (Gainers & Losers)
  • تعریف سایز هر خانه بر اساس سهم کل از بازار و حجم کل معاملات روزانه
  • فیلتر بر اساس حجم معاملات روزانه (می‌توانید انتخاب کنید که چه ارزهایی را با چه حجم از معامله روزانه برای شما به نمایش درآورد)
  • گزینه مخفی کردن ارز دیجیتال خاص (برای مثال، بیت کوین فضای زیادی را اشغال می‌کنن. می‌توانید آن را حذف کنید)
جمع بندی

تقریبا تمام انسان هایی که وارد بازار کریپتو کارنسی می‌شوند، فقط یک دلیل دارند و آن هم رسیدن به سودآوری است. برای کسب سود بیشتر، باید دانش و اطلاعات کافی داشته باشید. توانایی تصمیم گیری با ریسک کم که یکی از مهم ترین اهداف تریدرها و کاربران کریپتو است، قدرتی است که به واسطه داشتن تجربه و علم بالا فراهم می‌شود.

برای رسیدن به این نقطه، باید از تمامی ابزار های کمکی در این راه استفاده کنید. یکی از مهم ترین ابزارها در کنار تحلیل تکنیکال و بنیادین، هیت مپ یا نقشه بازار است که مهم ترین کاربرد آن بررسی سریع وضعیت بازار و کمکی برای تصمیم در مورد زمان ورود یا خروج به بازار است.

سوالات متدوال
سوالات متداول

هیت مپ ارز دیجیتال چیست؟

هیت مپ ارز دیجیتال ابزاریست که به وضعیت بازار، اعم از قیمت، تغییرات قیمت در بازه های زمانی مختلف و سهم هر رمز ارز از کل بازار، به طوریکه در یک نگاه قابل فهم باشد، اشاره می‌کند.

چگونه هیت مپ را بخوانیم؟

رنگ سبز،‌ خاکستری و قرمز به ترتیب به معنی رشد، بدون تغیرات و کاهش قیمت در بازره زمانی مشخص شده است. مساحت هر رمز ارز به معنی سهم هر ارز دیجیتال از کل بازار است و عددی که زیر نماد هر رمز ارز به درصد نوشته شده به معنی تغییرات قیمت در بازه زمانی معلوم است.

فهرست