قراردادهای آتی بدون تاریخ انقضا قراردادهای پرپچوال یا دائمی نامیده میشوند. این نوع معاملات با شاخصی به نام فاندینگ ریت کار میکنند. تریدرها باید در هنگام معامله قراردادهای پرپچوال باید شاخص فاندینگ ریت و فاندینگ اینتروال را نیز بررسی کنند. در یک قرارداد آتی کریپتو سنتی، دو معاملهگر توافق میکنند که یک دارایی در بازار کریپتو را در تاریخ آتی یا قبل از آن بخرند یا بفروشند. در این نوع روش معامله مهم نیست که چه زمانی قرارداد تسویه میشود، قیمت آن با نرخی که آنها با یکدیگر به تفاهم رسیدند، معامله میشود. اما در قراردادهای دائمی، صرافیها از روشی به نام فاندینگ ریت استفاده میکنند.
برای اینکه بتواند درک بهتری از این اصطلاح معاملاتی داشته باشید ابتدا بهتر است در مورد تفاوت قراردادهای آتی و دائمی صحبت کنیم.
قراردادهای آتی در بازار ارزهای دیجیتال
یکی از اصلیترین ویژگیهای این نوع قراردادها در ارز دیجیتال، تاریخ انقضا است. این بدان معنا است که بعد از اتمام زمان، فرایند تسویه حساب در این نوع قراردادها آغاز میشود. قراردادهای آتی سنتی اغلب یک بار در ماه یا هر سه ماه یکبار تسویه میشوند. در زمان تسویه، تمام موقعیتهای باز بسته میشوند و قیمت قرارداد با قیمت نقدی همگرا میشود.
قراردادهای دائمی در بازار ارزهای دیجیتال
قراردادهای دائمی به طور کلی مشابه با قراردادهای آتی هستند، اما تفاوت اصلی آنها در وجود زمان سررسید است. در این نوع قرارداد برا خلاف آتی، تریدرها میتوانند بعد از ایجاد یک معامله تا هر زمانی که میخواهند آن را باز نگه دارند. بنابراین، از آنجایی که تسویه حساب قراردادهای دائمی متفاوت است، تریدرها برای تسویه حساب این نوع قراردادها از شاخص فاندینگ ریت استفاده میکنند. میتوان گفت معامله قراردادهای دائمی شباهت زیادی به جفتهای معاملاتی در بازار اسپات دارد.
فاندینگ ریت چیست؟
فاندینگ ریت پرداختهای منظمی است که بر اساس تفاوت بین قیمتهای اسپات و بازارهای قرارداد دائمی به معاملهگرهای دارای پوزیشنهای شورت یا لانگ داده میشود. به عبارت بهتر، معاملهگران بر اساس موقعیتهایی که دارند، یا فاندینگ ریت را پرداخت یا دریافت میکنند. به طور کلی، فاندینگ به نرخ تأمین مالی یا نرخ بودجهریزی گفته میشود.
مشاهده فاندینگ ریت
بر روی تب “Funding” در قسمت بالای صفحه ترید مورد نظر خود کلیک کنید.
در این صفحه، فاندینگ ریت برای بازار انتخاب شده با گزینههایی برای نرخهای تأمین مالی ۱ ساعته، ۸ ساعته یا سالانه نمایش داده میشود.
فاندینگ ریت مانند نرخ بهره محاسبه میشود. ب فاندینگ ریت که به صورت الگوریتمی بر اساس قیمت پایه و قیمت بازار برای دائمی تنظیم میشود، تعیین میشود.
چه چیزی بر فاندینگ ریت تأثیر میگذارد؟
عامل مهم تأثیرگذار بر این نرخ این است که قیمت قرارداد دائمی از قیمت شاخص چقدر فاصله دارد. هنگامی که نرخ بازار کمتر از قیمت شاخص است، دارندگان پوزیشنهای شورت برای تشویق معامله گران به خرید لانگ به لانگها پاداش میدهند و قیمت بازار را با شاخص هماهنگ میکنند. زمانی که نرخ منفی است، فاندینگ ریت از دارندگان پوزیشن شورت گرفته و به دارندگان پوزیشن لانگ داده میشود.
از طرفی دیگر اگر قرارداد دائمی از قیمت شاخص بالاتر باشد، معاملهگران لانگ انگیزه پیدا میکنند تا وارد معامله شورت شوتد و قیمت قرارداد دائمی را به سمت شاخص حرکت دهند. زمانی که نرخ مثبت است، فاندینگ ریت از دارندگان پوزیشن لانگ گرفته و به دارندگان پوزیشن شورت داده میشود.
مبلغ پرداختی لانگ یا شورت به سطح اهرمی که هر طرف استفاده میکند و همچنین تفاوت بین قیمت شاخص و قیمت قرارداد دائمی بستگی دارد. معاملهگران به نسبت مستقیم با میزان موقعیت خود در بازار، پرداختهایی را انجام میدهند یا دریافت میکنند.
فاندینگ ریت اغلب منعکسکننده حال و هوای بازار است. فاندینگ ریتها معمولاً بسته به صعود یا نزولی بودن بازار، مثبت یا منفی هستند.
پرداختهای فاندینگ هر ثانیه بین پوزیشنهای لانگ و شورت جابهجا میشود. فاندینگ ریت که هر ساعت به روز میشود، به عنوان نرخ ۸ ساعته نشان داده میشود، که نشان میدهد یک حساب ممکن است پیشبینی کند چقدر پول در این مدت زمان پرداخت یا دریافت کند.
فاندینگ ریت چگونه محاسبه میشود؟
به طور کلی، فاندینگ ریت از دو مؤلفه اصلی نرخ بهره (Interest rate) و نرخ پریمیوم (Premium) تشکیل میشود. از آنجایی که بازارهای دائمی سعی در تقلید از معاملات مارجین دارند، اولین مؤلفه تأمین مالی جزء نرخ بهره است که هدف آن محاسبه تفاوت نرخ بهره بین ارزهای پایه و مظنه است و برای هر بازار دائمی نرخ ثابتی تعیین میشود.
اما فعالیت بازار برای پرپچوال توسط جزء حق بیمه در نظر گرفته میشود. بر اساس دفترچه سفارش فعلی و قیمت شاخص خارج از زنجیره، هر دقیقه یک بار تعیین میشود.
نتیجه پایانی
فاندینگ ریتها نقش مهمی را در بازار آتی دائمی ایفا میکنند. چرا که اکثر صرافیها برای نزدیک نگه داشتن نرخ قراردادها به یکدیگر از مکانیسم نرخ تأمین مالی استفاده میکنند. این نرخها زمانی که قیمت داراییها صعودی یا نزولی میشوند و توسط نیروهای بازار تعیین میشوند، تغییر میکنند. گفتنی است هر صرافی فاندینگ ریت متفاوتی دارد، و این کاملا به ویژگیهای پلتفرم معاملاتی در صرافیها مربوط میشود.
نکته: این مطلب هیچگونه پیشنهاد خرید، فروش یا سرمایهگذاری نیست و صرفا جهت آشنا شدن شما کاربران عزیز با ارزهای دیجیتال ارائه شده است و ارزتودی در قبال آن مسئولیتی ندارد.