ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) را بیشتر به عنوان بنیانگذار ارز دیجیتال اتریوم میشناسند. دومین پلتفرم با ارزش بازار ارزهای دیجیتال که در حال حاضر فعالترین بلاک چین را دارد. بوترین متولد روسیه است اما در کانادا و حومه شهر تورنتو بزرگ شده است. مهارت شگفتانگیز او در ریاضیات باعث شد تا به عنوان یک کودک با استعداد شناخته شود. بوترین اشاره میکند که در دوران بزرگ شدن، گاهی آرزو میکرده که آدمی عادیتر باشد. او بیشتر اوقات احساس میکرد که بخاطر باهوش بودن از دوستانش جدا شده است.
بیوگرافی سازنده اتریوم
ویتالیک بوترین اولین بار توسط پدرش که یک دانشمند کامپیوتر بود با بیت کوین آشنا شد. در حقیقت در ۱۷ سالگی بود که او به مفهوم «پول بیپشتوانه» علاقهمند شد. بوترین نسبت به حکومتهای مرکزی بدبین بود و دولتها، موسسات مالی و بانکی را «شیطانی» میدانست. او باور داشت که ارزهای دیجیتال میتوانند نیرویی قدرتمند در جنبش تمرکززدایی (Decentralization) باشند. این داراییها میتوانستند چارچوب جدیدی برای ایجاد یک اقتصاد در دسترس، شفاف و پاسخگو باشند. به همین دلیل بازی World of Warcraft را کنار گذاشت تا به دنبال مطالعه رمز ارزها برود.
بوترین فعالیت خود را در زمینه رمز ارزها در همان سال و با نوشتن مقالاتی – ۵ بیت کوین در ازای هر مقاله – برای Bitcoin Weekly آغاز کرد. مقالات او توجه یک برنامهنویس رومانیایی به نام میهای آلیسیه (Mihai Alisie) را به خود جلب کرد. او در مورد یک پروژه جدید با بوترین تماس گرفت سپس آنها با هم Bitcoin Magazine را راهاندازی کردند. بوترین همزمان با تحصیل در مقطع کارشناسی دانشگاه واترلو به عنوان نویسنده ارشد در این وب سایت کار میکرد.
بوترین چگونه به ایده اتریوم رسید؟
ویتالیک بوترین در سال ۲۰۱۳، پس از شرکت در یک کنفرانس بیت کوین در کالیفرنیا متوجه شد که علاقه او به ارزهای دیجیتال بیشتر از یک سرگرمی است. او تحصیلات خود را رها کرد و شروع به طراحیایدههایی برای مشارکت در جنبش تمرکززدایی کرد. بوترین در همان سال برای کارآموزی در ریپل درخواست داد اما در نهایت به خاطر مشکل ویزا رد شد. برخی از افراد به شوخی میگویند که وزارت امور خارجه ایالات متحده، ناخودآگاه لطف بزرگی به او کرد. اگر ویزای بوترین رد نمیشد، احتمالاً هرگز روی پروژه «اتریوم» کار نمیکرد.
بوترین یک سال آینده را به سفر در سراسر جهان و یادگیری پروژههای برنامهنویسانی پرداخت که میخواستتند ایدههای خود را به شبکه بیت کوین اضافه کنند. در نهایت او به این نتیجه رسید که زبان برنامهنویسی بیت کوین به طور ذاتی محدودیتهایی در اجرا دارد. خالق اتریوم باور داشت که باید از فناوری بلاک چین نه فقط برای رمز ارزهای بلکه به عنوان یک شبکه و پایگاه داده برای اجرای برنامههای مختلف استفاده کرد. بنابراین او کار بر رویایدهی جدیدی را آغاز کرد. بوترین وایت پیپر اتریوم را نوشت و برای دوستانش ارسال کرد. بازخوردها مثبت بود و بسیاری از رمزنگاران میخواستند در تحقق چشم انداز اتریوم به او کمک کنند.
ویتالیک بوترین در کنفرانس بعدی بیت کوین در میامی شرکت کرد تا ایده خود را به مردم ارائه کند. بیشتر علاقهمندان ارزهای دیجیتال معتقد بودند که اتریوم، ایده بزرگ بعدی در دنیای بلاک چین خواهد بود. ایده پلتفرمی که کاربران میتوانستند در آن آلت کوینهای خود را توسعه دهند و از آن برای ایجاد قراردادهای هوشمند استفاده کنند، بسیار خلاقانه بود. اساساً اتریوم یک اکوسیستم جدید و نوآورانه را در بلاک چین ایجاد میکرد. بوترین توانست بورسیه تیل (Thiel) را در ۲۰ سالگی دریافت کرد. «تیل» یک بورسیه برای دانشآموزان زیر ۲۳ سال بود که هدف آن کمک به توسعهایدههای علمی، کارآفرینی یا اجتماعی آنها بود.
برای مطالعه بیشتر: مقایسه بیت کوین و اتریوم
ویتالیک بوترین و ایجاد اتریوم
بنیاد اتریوم پس از جمعآوری ۳۱،۰۰۰ BTC کمک مالی به عنوان یک سازمان غیرانتفاعی در سوئیس، تاسیس شد. البته تصمیمات بوترین در مورد آینده اتریوم مورد قبول تمام بنیانگذاران آن قرار نگرفت. برای مثال، چارلز هاسکینسون با علاقه بوترین برای اداره تریوم به شکل بنیادی غیرانتفاعی مخالف بود. در مقابل چارلز معتقد بود که بهتر است اتریوم توسط یک شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر اداره شود. در نتیجه این مشکلات هاسکینسون از پروژه اتریوم جدا شد و شرکت IOHK را راهاندازی کرد. ارز دیجیتال کاردانو، حاصل کار هاسکینسون و شرکت IOHK است.
ویتالیک بوترین مانند بیشتر کارآفرینان حوزه رمز ارزها، دیدگاه ضد حاکمیتی دارد. البته منتقدان او فکر میکنند که میان عملکرد اتریوم و فلسفه و دیدگاه تکنو-اتوپیایی (Techno-Utopian) بوترین، تناقضاتی وجود دارد. برای مثال در نوامبر ۲۰۲۰ یک هارد فورک ناخواسته در شبکه اتریوم رخ داد که تا حدودی وابستگی اتریوم به «اینفورا» را مشخص کرد. در حقیقت با از کار افتادن «اینفورا» بسیاری از برنامههای غیر متمرکز اتریوم نیز از کار افتادند.
آینده اتریوم چگونه خواهد بود؟
پس از سالها توسعه، زمانی که ارزش بازار اتریوم به ۴۰۰ میلیارد دلار رسید؛ ارزش خالص دارایی ویتالیک بوترین چیزی نزدیک به ۱ میلیارد دلار بود. او همچنین به تازگی در لیست “۱۰۰ فرد تاثیرگذار سال ۲۰۲۱” مجله تایمز قرار گرفته است. رشد عظیم اتریوم در این سالها اتفاقی نبوده، بوترین و تیمش دائماً بر روی بهبود و گسترش امکانات شبکه بلاک چین آن کار میکنند. اتریوم در حال حاضر یک قدم بزرگ و رو به جلو در راستای مفاهیمی است که توسط ساتوشی ناکاموتو با بیت کوین ایجاد شد. البته که بوترین و تیمش متعهد شدهاند که شبکه اتریوم را به عنوان نسل دوم بلاک چین، توسعه دهند.
مرحله بعدی توسعه این پروژه، به روزرسانی «اتریوم ۲.۰» است. هدف این به روزرسانی کاهش هزینه تراکنشها و ترافیک شبکه با افزایش انگیزه برای نودهای اعتبارسنج (Validator) است. این کار با تغییر تدریجی مکانیسم اجماع اتریوم از اثبات کار (PoW) به اثبات سهام (PoS) انجام میشود. مهمترین ویژگی اتریوم ۲.۰ وجود مشوقهای برای استیکینگ اتریوم توسط اعتبارسنجها با هدف افزایش امنیت و مقیاسپذیری شبکه است. این پروژه قرار است تا در ۳ مرحله توسعه پیدا کند. اگرچه این پروژه اتریوم ۲.۰ هنوز در مراحل اولیه است اما با شناخت بوترین و تیمش میتوان امیدوار بود که آنها موفق خواهند شد.
آشنایی با فلسفه شخصی ویتالیک بوترین
ویتالیک بوترین یک کریپتو-کمال گرا است، ایدهها و تصورات به او انگیزه میدهد نه کسب سود. او بیشتر دارایی ارز دیجیتال خود را در زمان اشتباهی – با این تصور که دیگر رشد نمیکنند – فروخته است. بوترین به طور علنی اعلام کرد که اگر داراییهای خود را هودل (HOLD) کرده بود، حالا فردی ثروتمندتر بود. البته که او در سال ۲۰۱۷ و همزمان با موج تکنو-اتوپیایی عرضه اولیه آلت کوینها، ثروتمند شد. بوترین در مصاحبه که در سال ۲۰۱۸ با مجله فایننشال تایمز داشته، گفته است:
“ما فرهنگی را ایجاد کردهایم که در آن برخی پروژهها به شکل کاملاً تصادفی مقدار ناچیزی پول – چیزی در حدود ۸ میلیون دلار – سرمایه جمع میکنند!”
در همان مصاحبه، بوترین از ایده زندگی ابدی صحبت کرد، چیزی که در بین چهرههای سیلیکون ولی به شکل گستردهای محبوب است. او یادآوری کرد که تا سال ۲۰۶۰، ما باید بتوانیم فناوریهای افزایش طول عمر را در مقیاس وسیع ایجاد کنیم. برخی از کارهای بشر دوستانه او این فلسفه شخصی را منعکس میکند. در سال ۲۰۱۸، بوترین ۲. ۴ میلیون دلار به بنیاد SENS اهدا کرد که هدف آن تحقیق در مورد راههای جلوگیری و معکوس کردن روند پیری است. بوترین معتقد است که انتخاب زندگی نکردن تا ابد – اگر امکان انتخاب آن را داشته باشیم – شبیه “پرش از صخره” خواهد بود.
سوالات متداول
ویتالیک بوترین کیست؟
ویتالیک بوترین بنیانگذار اتریوم است که در سال ۲۰۱۳ ایده اتریوم را ارائه و دنیای بلاک چین را برای همیشه متحول کرد.
نظر بوترین درمورد آینده اتریوم چیست؟
بوترین در آخرین مصاحبه خود در مورد آینده اتریوم اینطور بیان کرد که براورد او و تیمش از مدت زمان مورد نیاز برای بهره برداری کامل از اتریوم ۲.۰، حدود ۶ سال است.