اوکی اکسچنج

شاخص ترس و طمع چیست؟ (Fear & Greed)

شاخص ترس و طمع چیست؟ (Fear & Greed)

 شاخص ترس و طمع (fear & greed index) یکی از اجزای انواع تحلیل بازار است که بسیار مورد توجه سرمایه گذاران و تحلیلگران قرار دارد. تریدرهای واقعی نه جادو بلد هستند و نه علم غیب دارند، آنها مانند سایر انسان های عادی هستند و موفقیت آنها به دلیل سماجت در یادگیری، تجربه و استفاده از فنون رایج در بازار رمزارزهاست. برای آن دسته از افرادی که با جزئیات بازار ارزهای دیجیتال آشنایی کامل ندارند، ممکن است پیچیدگی های موجود در بازار در ابتدا کمی گیج کننده به نظر برسد؛ اما زمانی که نحوه استفاده از این فنون را یاد گرفتند، آنگاه می توانند هیجان شیرین ریسک کردن، احساس بی نظیر بعد از هر موفقیت، اشتیاق لذت بخش شروع ترید جدید و بسیاری از تجربه های خوب ترید ارزهای دیجیتال را احساس کنند.

شاخص ترس و طمع در بازار ارزهای دیجیتال چیست؟ 

هیچ شکی نیست که برای بهبود عملکرد در معاملات و برای افزایش بازدهی، مجبور به فراگیری مهارت ها و فنون کاربردی در بازار رمز ارزها هستیم. شناخت رفتار بازار یعنی کم شدن ریسک و خطرات احتمالی در معاملات، مدیریت هوشمندانه دارایی ها و ورود و خروج به موقع در معاملات. تریدرهایی که معاملات خود را به واسطه شناخت بازار انجام می دهند، در این کار حرفه ای و متخصص شده اند.

شاخص ترس و طمع

فهم و درک شاخص ترس و طمع کار دشواری نیست؛ در ایران بارها تجربه کرده ایم زمانی که در بازار سنتی، قیمت خودرو یا مسکن افزایش می یابد، هجوم مردم به سمت خرید آنها بیشتر می‌شود، این اتفاق در نگاه اول بسیار غیرمنطقی است اما زمانی که از خریداران دلیل خرید کردن در این شرایط را می پرسید جواب آنها جالب است. بسیاری از آن ها نگران گران تر شدن قیمت‌ها هستند که این پدیده فقط در بعضی کشورها، با اقتصاد مریض رخ می‌دهد و عده ای دیگر به فکر خرید و پس انداز هستند که در زمان گرانی بفروشند و سود کنند؛ البته هر دو این شرایط فقط در اقتصاد های راکد رخ میدهد.


خلاصه ای از مفهوم ترس و طمع (Fear & Greed)

وقتی که نمودار ترس و طمع، وضعیت بازار را روی ترس شدید نشان می‌دهد، معنای آن این است که سرمایه گذاران در حال فروش دارایی خود هستند و قیمت در پایین ترین حالت ممکن است؛ بنابراین الآن وقت مناسبی برای خرید رمز ارز است از طرف دیگر، زمانی که نمودار حالت طمع را گزارش می‌کند یعنی سرمایه گذاران به سمت خرید رمز ارز مورد نظر هجوم آورده اند و قیمت به سرعت در حال افزایش است. اگر نمودار طمع شدید را نشان بدهد، معنای آن این است که قیمت در بالاترین حالت ممکن است و به احتمال زیاد، قیمت آن نسبت به ارزش واقعی آن بیشتر است؛ بنابراین، انتظار می‌رود که قیمت‌ها کاهش پیدا کند و به اصطلاح شاهد یک اصلاح قیمت باشیم.

آنالیز ترس و طمع در بازار

در بازار نوپای کریپتوکارنسی، نوسانات قیمت ارز یک پدیده کاملا عادی است. رفتار تریدرها شبیه به رفتار سرمایه گذاری خرد در ایران است. زمانی که قیمت یک ارز دیجیتال مانند بیت کوین رو به افزایش است، اغلب تریدرها به سمت خرید هجوم می آورند. به این پدیده به اصطلاح طمع (greed) می گویند. از طرف دیگر؛ با شروع ریزش قیمت رمز ارز، اکثر سرمایه گذاران به دلیل ترس از ریزش بیشتر قیمت، سرمایه شان را از بازار بیرون می کشند. به این پدیده در اصطلاح ترس (fear) می‌گوییم.

البته که هر چقدر درک ما از این مفاهیم دقیق‌تر باشد، نتیجه بهتر خواهد شد؛ اما تجربه نشان داده است زمانی که اطلاعات از طریق آمار و ارقام منتشر می‌شود، درک عموم نسبت به موضوع و عمق فهم مطالب بیشتر خواهد شد. در عمر نسبتا کوتاه بازار ارزهای دیجیتال شاهد پیشرفت چشمگیر امکانات در این بازار بودیم. تحلیلگران و متخصصان با جمع آوری اطلاعات کامل و سر و سامان دادن به این اطلاعات بر اساس برخی از فاکتورها اقدام تشکیل نموداری جهت نمایش ترس و طمع کردند؛ این شاخص به جهت ساده سازی برای تریدرها تشکیل شده است.

ترس و طمع چیست؟

همانطور که می‌دانید در این تعریف معنای ترس و طمع مقابل هم قرار دارد، در این مکانیزم فاصله بین ترس و طمع را به صد واحد تقسیم کرده اند؛ واحد یک به معنای ترس شدید و واحد صد به معنای طمع شدید است؛ معمولا ماکزیمم این عدد برای بیت کوین روی ۸۵ تا ۹۰ و مینیموم زیر ۱۵ تا ۱۰ واحد است. در ادامه تعریف این شاخص، اعداد بدست آمده در هر مقطع زمانی را روی یک نمودار بر حسب زمان مشخص می‌کنند و با وصل کردن این نقاط به هم یک نمودار شاخص ترس و طمع می‌سازند. این نمودار می‌تواند در مدت زمان یک روز، یک هفته، یک سال مورد بررسی قرار بگیرد. تحلیلگران بازار ارزهای دیجیتال از این اطلاعات بسیار استفاده می‌کنند.

تاثیر شاخص ترس و طمع روی قیمت رمز ارزها

سوال اصلی اینجاست که این شاخص چه تغییری در روند افزایش یا کاهش قیمت ارزهای دیجیتال ایجاد می کند؟ بالا بودن عدد شاخص ترس و طمع نشان از این دارد که اغلب مردم در حال خرید هستند و استقبال مردم از بازار خوب است؛ در این قسمت تحلیلگران به دو گروه با نظرات مخالف هم تقسیم می‌شوند.

گروه اول معتقد هستند که در این شرایط با توجه به استقبال مردم و افزایش تقاضا امکان گران تر شدن رمزارز وجود دارد و در صورت داشتن ارز دیجیتال در کیف پولتان نباید تصمیم فروش بگیرید. گروه دوم معتقدند که با بیشتر شدن استقبال مردم و افزایش قیمت ارز، در یک نقطه ای ترمز افزایش قیمت کشیده می‌شود، این گروه به این پدیده به اصطلاح، اصلاح بازار می‌گویند.

bread & fear

بیشتر کارشناسان با نظر گروه دوم موافق هستند اما نکته‌ای که هرگز نباید فراموش کرد این است که شاخص ترس و طمع فقط یک بخش کوچک از بخش های متنوع تحلیلی در بازار ارزهای دیجیتال است؛ برای کم شدن خطر معاملات باید تمام جوانب را در نظر بگیرید.

تعریف ترس و طمع در حوزه کریپتوکارنسی

حتما تا به حال اصطلاح سیگنال ارزهای دیجیتال شنیده اید؛ این پیش‌بینی در واقع آنالیز برخی از افراد درباره بازار رمز ارزها است. این تحلیلگران با توجه به تجربه ای که دارند اقدام به بررسی فاکتورهای تاثیرگذار روی قیمت ارزهای دیجیتال می‌کنند. البته که هیچ گونه تضمینی برای این سیگنال ها وجود ندارد. پیشنهاد ما برای فعالان در بازار کریپتوکارنسی این است که با تکیه بر علم، مطالعه‌ و تجربه ای که در این بازار کسب کرده‌اند، بهترین تصمیم را در هنگام معاملات اتخاذ کنند. فاکتورهای تاثیرگذار روی بازار به سه دسته کلی تقسیم می‌شوند:

  • تحلیل تکنیکال
  • تحلیل فاندامنتال
  • تحلیل احساسات

نکته مهم اینجاست که تمام این فنون در کنار هم به جواب می‌رسند. گاهی از اوقات ممکن است دو مولفه تاثیرگذار، دو سیگنال مخالف باهم داشته باشند که در این شرایط شما؛ به عنوان تریدر، باید از تجربه خودتان استفاده کنید. شاخص (Fear & Greed) که در این مقاله به آن پرداخته شده است، یکی از ابزارهای مهم برای پیش بینی وضعیت بازار است که در زیر مجموعه تحلیل احساسات قرار می گیرد.

یک تریدر موفق معمولا برای انجام معاملات، به صورت روزانه تحلیل های متفاوت را بررسی می کند. برای تحلیل شاخص ترس و طمع، در قدم اول نیاز است که این شاخص را به صورت استاندارد و دقیق در دست داشته باشید. در سایت alternative می‌توانید این شاخص را به صورت به روز شده تماشا کنید.

اجزای تشکیل دهنده شاخص (Fear & Greed)

در دنیای رمز ارزها، آینده هیچ ارز دیجیتالی به صورت دقیق قابل پیش‌بینی نیست، با این وجود، روند افزایشی یا کاهشی قیمت هر کوین و توکن با توجه به معیارهای تعیین کننده قیمت تا حدودی قابل پیشبینی است. این معیارها از اجزای کوچکتری تشکیل شده اند که هر عضو تاثیر ویژه‌ای روی آن میگذارد.

ترس و طمع در ارز دیجیتال

شاخص ترس و طمع از ۶ عضو کوچک تشکیل شده است که تاثیرگذاری هر قسمت با دیگری متفاوت است. برای هر ارز دیجیتال، این درصدها می‌تواند متفاوت باشد. به منظور آشنایی بیشتر شما با اجزای Fear & Greed، در ادامه قسمت های تشکیل دهنده شاخص ترس و طمع برای بیت کوین را شرح کرده ایم.

حجم بازار

درصد تاثیرگذاری : ۲۵ درصد

منظور از حجم یا قدرت بازار یعنی میزان خرید و فروش در مدت زمان مشخص. یک شبانه روز یا ۲۴ ساعت معمولاً پرکاربردترین واحد زمان در محاسبه حجم بازار است. زمانی که تعداد تراکنش های خرید در یک روز افزایش می یابد یعنی مردم در آن روز همه بیشتری دارند. افزایش طمع باعث می شود که قیمت تا حدودی افزایش یابد و پس از مدت کوتاهی معمولاً بازار اصلاح می‌شود و قیمت ها کاهش می یابد.

نوسانات

درصد تاثیرگذاری: ۲۵ درصد

تحلیلگران برای پیش بینی وضعیت شاخص ترس و طمع میزان نوسانات قیمت ارز دیجیتال بیت کوین را در مدت زمان ۳۰ الی ۹۰ روز گذشته مورد بررسی قرار می‌دهند. زمانی که نوسانات افزایش یافته است؛ شاهد افزایش و کاهش قیمت به صورت مکرر هستیم. یعنی حس معامله گران در بازار نزدیک به حس ترس شده است. تعداد تغییرات قیمت اگر افزایش یابد، شاخص با طی کردن یک سیر نزولی، به عدد ۱ نزدیکتر می‌شود.

شاخص ترس و طمع بیت کوین

نظرسنجی ها

درصد تاثیرگذاری: ۱۵ درصد

همانطور که اشاره کردیم، شاخص ترس و طمع را می‌شود به نوعی زیر مجموعه‌ای از تحلیل احساسات به شمار آورد که حس عموم مردم نسبت به یک ارز دیجیتال می‌تواند تاثیر زیادی روی این شاخص داشته باشد. یکی از عوامل مهم تعیین کننده احساسات در بازار، نتیجه نظرسنجی هایی است که انجام می‌شود. متخصصین فعال در بازار رمز ارزها، به صورت هفتگی در مورد رفتار قیمت ارزهای دیجیتال نظر می‌دهند. طبق بررسی ها، برای بیت کوین، نظر متخصصین، ۱۵ درصد تاثیر روی شاخص ترس و طمع دارد.

رسانه های اجتماعی

درصد تاثیر گذاری: ۱۵ درصد

در دنیای امروز، رسانه های اجتماعی تبدیل به بهترین مراکز برای ابراز احساسات مردم نسبت به پدیده های اطرافشان شده است. یکی از بهترین منابع که در آن می‌توانید احساسات مردم بی طرف را مطالعه کنید، رسانه های اجتماعی هستند. البته که در این فضا وجود برخی از انسان های منفعت طلب دور از انتظار نیست؛ اما شما می‌توانید با بررسی نظرات مردم به یک دیدگاه کلی در مورد مطلب دلخواهتان برسید.

شاخص ترس و طمع در بازار رمز ارز

یکی از موارد تعیین کننده در شاخص ترس و طمع، میزان محبوبیت و مشروعیتی است که هر یک از ارزهای دیجیتال در رسانه‌های اجتماعی دارند. تعداد هشتگ های زیاد می توانند عدد این شاخص را به سمت عدد صد نزدیک‌تر کند. هر چقدر که مشروعیت و معروفیت یک رمز ارز در فضای مجازی بیشتر باشد، طمع مردم نسبت به خرید آن بیشتر خواهد شد.

تسلط (Market share)

درصد تاثیرگذاری: ۱۰ درصد

منظور از تسلط یک ارز دیجیتال، سهم تمام ارزش یک ارز از کل بازار است. برای مثال در زمان نگارش این مقاله، بیت کوین حدود ۴۶/۷ درصد از ارزش کل بازار را به خودش اختصاص داده است. برای اطلاع از میزان تسلط یک رمز ارز بر کل بازار می‌توانید از طریق وبسایت coin360 به صورت لحظه ای با خبر شوید.

رویه

جستجو مردم درباره یک ارز دیجیتال در گوگل می‌تواند این دیدگاه را به شما بدهد که اکثریت مردم چه چیزی درباره رمزارزها سرچ می‌کنند. Google trends یکی از منابعی است که میزان جستجوی مردم را درباره همه چیز در در گوگل نشان می دهد. برای مثال اگر جمله‌‌ «خرید دوج کوین» در گوگل ترند سرچ زیادی داشته باشد، بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که به احتمال زیاد قیمت این ارز در آینده بیشتر می‌شود.

نتیجه گیری

بدیهی است که هرچقدر اطلاعات بیشتری درباره شرایط بازار داشته باشید، می توانید با ریسک کمتری معامله کنید. برای فعالیت در هر بازاری باید فنون مورد استفاده در آن بازار را بلد باشید. پیشنهاد ارزتودی برای فعالان بازار رمزارزها این است که تا حد امکان با بالا بردن اطلاعاتشان و یادگیری مهارت‌های لازم وارد بازار شوند. مشورت گرفتن از بزرگان بازار در هر زمینه‌ای خوب است؛ اما تصمیم گیری نهایی را خودتان انجام دهید و بدانید که هیچکس مانند خودتان نگران شما نیست.

سوالات متدوال

سوالات متداول

 فومو (FOMO) چیست؟

فومو یا Fear of Missing Out به معنای ترس از دادن سود است که باعث افزایش طمع در انسان می‌شود.

شاخص ترس و طمع را چطور به دست آوریم؟

سایت های مختلفی این شاخص را برای رمز ارزهای رایج به نمایش در می‌آورند؛ اما در این بین، دسترسی به این شاخص در سایت Alternative.me راحت تر است.

 شاخص ترس و طمع به چه منظور استفاده می‌شود؟

سرمایه گذاران و معامله گران با استفاده از اطلاعات موجود در این شاخص می‌توانند با ریسک کمتری معامله کنند.

۳.۸/۵ - (۹ امتیاز)
نظرات
۲ دیدگاه

۲ دیدگاه. نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.

  • مهلقا صابرنیا
    ۳۱شهریور ۱۴۰۰ ۱:۲۷ ب٫ظ

    سلام
    اول اینکه ممنون از اطلاعات خوبتون! دوم اینکه،‌ تفاوت FUD با شاخص ترس و طمع چیه؟ ممنون میشم راهنماییم کنین🙏🏻

    پاسخ
    • علی رضا فروتنی
      ۳۱شهریور ۱۴۰۰ ۱:۴۲ ب٫ظ

      درود بر شما؛
      FUD مخفف شده ۳ واژه (Fear, Uncertainty, Doubt) به معنای ترس،‌ عدم قطعیت و تردید است. ارتباط FUD با شاخص ترس طمع بسیار نزدیک است. تفاوت اونها با هم اینجاست که شاخص ترس و طمع، به صورت اعداد بیان میشه و FUD به صورت به کار بردن کلمات.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

برای دریافت هفتگی بهترین مقالات و جدیدترین اخبار به خبرنامه ارزتودی بپیوندید.

فهرست