شبکه آوالانچ (Avalanche) در صدد آن است که مقیاسپذیری را بدون به خطر انداختن عدم تمرکز شبکه بهبود بخشد. سه بلاک چین شبکه اصلی (میننت) آن را تشکیل میدهند: X-Chain، C-Chain و P-Chain. که از پروتکل اجماع Avalanche بهره برده و برای مدیریت داراییها مورد استفاده قرار میگیرند. C-Chain برای ایجاد قراردادهای هوشمند و P-Chain برای هماهنگی اعتبارسنجها استفاده میشود. این دو بلاکچین از پروتکل اجماع اسنومن (Snowman) استفاده میکنند. در پروتکل اجماع آوالانچ همه گرهها به صورت موازی کار میکنند تا تائید تراکنش اعتبارسنجهای دیگر را بهطور تصادفی بررسی کند.
مشاهده: قیمت لحظه ای AVAX
پس از چند نمونهگیری تصادفی، آنگاه اعتبار یک تراکنش تائید میشود، این امر باعث افزایش ظرفیت پردازش تراکنش تا ۶۵۰۰ تراکنش در ثانیه (TPS) میشود و زمان نهایی شدن تراکنش (Finality) را به زیر یک ثانیه میرساند. اجماع Snowman نیز به همین شکل است اما در یک فرایند خطی با بلاکها کار میکند. آولانچ همچنین امکان ایجاد بلاکچینهای سفارشی و تعاملپذیر را فراهم میکند. هیچ محدودیتی در تعداد بلاکچینها وجود ندارد، اما باید برای هر کدام یک هزینه اشتراک در قالب توکن بومی AVAX پرداخت کنید.
آشنایی با پروژه ارز AVAX
با توسعه فناوری بلاکچین، راهحلهای جدیدی برای مشکلات قدیمی مقیاسپذیری، قابلیت تعامل و قابلیت استفاده ارائه شده است. اولانچ با استفاده از سه بلاکچین مجزا در پلتفرم خود یک رویکرد منحصر به فرد اتخاذ کرده است. اولانچ با استفاده از توکن بومی AVAX و مکانیسمهای اجماع متعدد، ادعا میکند که «سریعترین پلتفرم قرارداد هوشمند در صنعت بلاکچین از لحاظ زمان قطعیت (Finality)» است. در این مقاله، عواملی که منجر به این ادعا میشود و راهحلهای ارائه شده را بررسی میکنیم.
پروژه Avalanche چه زمانی راهاندازی شد؟
بلاک چین اولانچ در سپتامبر ۲۰۲۰ توسط تیم Ava Labs در امریکا راهاندازی شد. Ava Labs حدود ۶ میلیون دلار در رویداد تأمین مالی خود جمعآوری کرد و پس از آن یک فروش توکن خصوصی و عمومی به مبلغ ۴۸،۰۰۰،۰۰۰ دلار برگزار کرد. تیم سه نفره پشت Ava Labs متشکل از کوین سکنقی (Kevin Sekniqi)، مائوفان تد یین (Maofan “Ted” Yin) و امین گن سیرر (Emin Gün Sirer.) است.
آولانچ چه مشکلاتی را حل میکند؟
سه مشکل اصلی وجود دارد که اولانچ در صدد حل آنهاست. این مشکلات به مقیاسپذیری، کارمزد تراکنشها و قابلیت تعامل مربوط میشود.
مقیاسپذیری در مقابل غیرمتمرکزسازی
بلاکچینها بهطور مرسوم برای ایجاد تعادل بین مقیاسپذیری و غیرمتمرکزسازی در تلاش هستند. یک شبکه با شمار کاربر بالا نمیتواند به سرعت بر سر تراکنشهای معتبر به اجماع برسد. رمز ارز بیت کوین (BTC) مثال خوبی از این مسئله است، زیرا پردازش تراکنشها در دورههای ازدحام شبکه گاهی اوقات چند ساعت یا حتی چند روز به طول میانجامد.
یکی از راهحلهای مقابله با این امر متمرکزتر ساختنِ شبکه است، به این صورت که به افراد کمتری اختیار تائید فعالیت شبکه داده شود. اگر تعداد کمی از افراد مجبور باشند تراکنشها را بررسی و تائید کنند، میتوان خیلی سریعتر آنها را تائید کرد. با این حال، غیرمتمرکزسازی یکی از جنبههای مهم و مطلوب فناوری بلاکچین است. بلاکچینهای جدید دائماً تلاش میکنند این مشکل را با پیشرفتهای حوزه تکنولوژی حل کنند و آوالانچ یک رویکرد منحصر به فرد ایجاد کرده است که بعداً به آن میپردازیم.
کارمزدهای بالا
یکی دیگر از مشکلات رایج بلاکچینهای بزرگ، هزینه کارمزد مانند Gas اتریوم است. ترافیک زیاد و افزایش کاربران به این مشکل دامن میزند. این در نهایت کاربران را از بلاکچین دلسرد میکند. محبوبیت اتریوم و فقدان گزینههای دیگر باعث شده ترافیک و کارمزدها دائماً افزایش یابد. در برخی موارد، یک انتقال ساده بیش از ۱۰ دلار هزینه دارد و تراکنشهای پیچیده قرارداد هوشمند حتی گرانتر نیز هستند.
قابلیت تعامل
پروژهها و کسبوکارهای مختلف در بحث بلاکچین نیازهای خاص خود را دارند. پیش از این، پروژهها باید با اتریوم یا یک بلاکچین خصوصی که متناسب با نیازهای آنها نبود کار می کردند. با این حال، تعادل ایجاد کردن بین قابلیت شخصیسازی و همکاری بین چندین بلاکچین چالشبرانگیز بوده است. آوالانچ (Avalanche) با زیر شبکهها و بلاکچینهای سفارشیسازی شدهای که از امنیت و سرعت بالایی برخوردار هستند، راهحل خود را برای حل این مشکل ارائه میدهد.
آولانچ چگونه کار میکند؟
برای حل مشکلات ذکرشده، آولانچ از ترکیبی از روشها استفاده میکند که این پلتفرم را تا حدودی منحصر به فرد میکند. بلاک چین Avalanche در واقع از سه بلاکچین تعاملپذیر تشکیل شده است: X-Chain، C-Chain و P-Chain.
زنجیره تبادل (X-Chain)
این زنجیره برای ساختن و مبادله توکنهای AVAX و سایر داراییهای دیجیتالی استفاده میشود. این داراییها دارای قوانین قابل تغییری هستند که بر رفتار آنها حاکم است، درست مانند استانداردهای توکن اتریوم. کارمزدهای تراکنش با توکن AVAX پرداخت میشود و این بلاکچین از پروتکل اجماع اولانچ استفاده میکند.
زنجیره قرارداد :(C-Chain)
این بلاکچین جایی است که توسعهدهندگان میتوانند برای اپلیکیشن های غیرمتمرکز (dApps) قراردادهای هوشمند بنویسند؛ این زنجیره نمونهای از ماشین مجازی اتریوم (EVM) را پیادهسازی میکند و به برنامه نویسان اجازه میدهد تا دپهای سازگار با EVM را ایجاد کنند. این بلاکچین از نسخه اصلاحشده پروتکل اجماع اولانچ به نام اسنومن (Snowman) استفاده میکند.
زنجیره پلتفرم (P-Chain)
این زنجیره اعتبارسنجهای شبکه را با یکدیگر هماهنگ میکند، زیر شبکههای فعال را ردیابی میکند و امکان ایجاد زیر شبکههای جدید را فراهم میکند. زیر شبکهها (Subnets) مجموعهای از اعتبارسنجها هستند که برای بلاکچینهای سفارشی امکان اجماع را فراهم میکنند. یک بلاکچین فقط میتواند توسط یک زیر شبکه تائید اعتبار شود، اما هر زیر شبکه میتواند چندین بلاک چین را تائید اعتبار کند. P-Chain نیز از پروتکل اجماع اسنومن استفاده میکند.
برخلاف پلتفرمهای دیگر که همه فرایندها روی یک بلاکچین واحد انجام میشود، در آوالانچ چند بلاکچین مختلف هر کدام نقش خاص خود را ایفا میکنند و به این ترتیب سرعت و مقیاسپذیری شبکه افزایش مییابد. توسعهدهندگان این ویژگی را با دو مکانیسم اجماع متفاوت متناسب با نیازهای هر بلاکچین ترکیب کردهاند. اتصال همه این بلاکچینها به یکدیگر با کمک توکن کاربردی AVAX انجام میشود. کاربران برای استیک کردن و پرداخت کارمزدهای شبکه به این توکن نیاز دارند.
مکانیسمهای اجماع اولانچ چگونه کار میکند؟
شباهتهای زیادی بین دو پروتکل اجماع اولانچ وجود دارد. این سیستم دوگانه دلیل اصلی بهبود مقیاسپذیری و سرعت پردازش تراکنش شبکه است.
Avalanche
پروتکل اجماع Avalanche مانند اثبات کار (PoW)، اثبات سهام (PoS) یا اثبات سهام نمایندگی شده (DPoS) برای دستیابی به اجماع نیازی به لیدر ندارد. این امر باعث میشود تا بدون فدا کردن مقیاسپذیری، غیرمتمرکز بودن شبکه اولانچ افزایش یابد. در مقابل در PoW، PoS و DPoS فقط یک بازیگر تراکنشها را پردازش میکند. اوالانچ با بهرهگیری از پروتکل اجماع گراف غیرمدور هدایت شده (DAG) از همه گرهها برای پردازش و تائید اعتبار تراکنشها استفاده میکند.
پروتکل DAG به این شبکه اجازه میدهد تا تراکنشها را به صورت موازی پردازش کند. اعتبارسنجها بهطور تصادفی از اعتبارسنجهای دیگر برای تعیین اینکه آیا یک تراکنش جدید معتبر است یا خیر، نظرسنجی میکنند. پس از چند نظرسنجی تصادفی، از نظر آماری ثابت میشود که تقریباً غیرممکن است که یک تراکنش ناصحیح باشد.
همه تراکنشها بدون نیاز به تأییدیههای دیگر بلافاصله نهایی میشوند. این بدان معناست که هیچ بلاکی آنطور که در بلاک چین سنتی دیده میشود وجود ندارد، بلکه تراکنشهای والد معروف به رأس (vertices) وجود دارد. اجرای یک گره اعتبارسنج و اعتبارسنجی تراکنشها به سختافزارهای معمولی نیاز دارد که به عملکرد و غیرمتمرکز شدن شبکه کمک میکند.
اسنومن(Snowman)
پروتکل اجماع اسنومن بر روی پروتکل اجماع اولانچ بنا شده است اما به صورت خطی تراکنشها را سفارش میدهد. این ویژگی هنگام برخورد با قراردادهای هوشمند مفید است. بر خلاف پروتکل اجماع اولانچ، اسنومن «بلاک» ایجاد میکند.
مشخصات توکن AVAX
توکن AVAX توکن بومی Avalanche با عرضه محدود ۷۲۰ میلیون واحدی است. تمام کارمزدهای پرداختشده در این شبکه به عنوان یک مکانیسم تورمزا سوزانده میشود. این توکن دارای سه کاربرد کلیدی است:
- شما میتوانید AVAX خود را برای تبدیل شدن به اعتبارسنج استیک کنید یا آن را به یک اعتبارسنج واگذار کنید. اعتبارسنجها میتوانند تا ۱۱ درصد سود سالیانه (APY) از استیکینگ توکن آواکس به دست بیاورند و درصدی از پاداش را به عنوان کارمزد دریافت کنند.
- AVAX به عنوان واحد حساب مشترک برای همه زیر شبکهها عمل میکند و قابلیت تعامل را بهبود میبخشد.
- کارمزد تراکنشها و اشتراک زیر شبکهها همگی با توکن AVAX قابل پرداخت است.
چگونه AVAX را استیک کنیم؟
دارندگان توکن AVAX میتوانند با قفل کردن توکنهای خود در شبکه پاداش دریافت کنند. میتوانید با اعتبارسنجی تراکنشها یا با استیک کردن این توکنها پاداش دریافت کنید. تبدیل شدن به یک اعتبارسنج مستلزم استیک کردن ۲۰۰۰ AVAX برای یک مدت تعیین شده است. الزامات سختافزاری استیکینگ آنقدر پایین است که اکثر لپتاپها یا رایانههای رومیزی استاندارد برای این کار قابل استفاده هستند.
بلاکچینهای قابلبرنامهریزی آوالانچ
آوالانچ در سطح پایه، عملکردی مشابه اتریوم را ارائه میدهد و توسعهدهندگان میتوانند توکنهای NFT جدید، قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز بسازند. کاربران میتوانند استیک کنند، اعتبار تراکنشها را بسنجند و از دپها (dApps) استفاده کنند. به عنوان یک قابلیت اضافی، آوالانچ امکان ایجاد بلاکچینهای تعاملپذیر و سفارشی را نیز فراهم میکند.
یک بلاکچین سفارشی با استفاده از یک پلتفرم بسیار مقیاسپذیر مناسب نیازهای شرکتهای بزرگ است. برای بلاکچینهای سفارشی راحتتر است که با بقیه بلاکچینها در این اکوسیستم تعامل داشته باشند و از امنیت آنها بهره ببرند. اوالانچ ماشین مجازی (AVM) مخصوص به خود را دارد که با (EVM) نیز سازگار است. توسعهدهندگان آشنا با زبان برنامهنویسی Solidity اتریوم میتوانند بهراحتی از Avalanche استفاده کنند و همچنین پروژههای موجود را به آن انتقال دهند. با گزینه پرداخت توکن AVAX برای استیکینگ و پرداخت کارمزدها، هر بلاک چین میتواند دارای یک ساختار و توکن سفارشی باشد. همچنین کارمزد اشتراک برای ساخت و نگهداری از زیر شبکهها و بلاکچین نیز با توکن AVAX پرداخت میشود.
تفاوت Avalanche با سایر بلاکچینهای مقیاسپذیر در چیست؟
در حقیقت، اولانچ با سایر پلتفرمهای مقیاسپذیر و تعاملپذیر مانند پولکادات، سولانا و بلاک چین پالی گان در حال رقابت است. حال چه چیزی باعث تمایز اولانچ از گزینههای دیگر میشود؟
مکانیسم اجماع
مهمترین تفاوت اولانچ مکانیسم اجماع مبتنی بر دگ (DAG) آن است. با این حال، اولانچ تنها بلاکچین با مکانیسم اجماع DAG نیست. سولانا دارای مکانیسم اثبات تاریخچه (Proof of History) است که ادعا میکند میتواند تا ۵۰،۰۰۰ TPS (تراکنش در ثانیه) را پردازش کند و از ۶۵۰۰ TPS اولانچ فراتر رود.
سرعت و نهایی شدن تراکنش
تفاوت قابل توجه دیگر زمان نهایی شدنِ زیر ۱ ثانیهای آوالانچ است. این دقیقه به چه معناست؟ TPS تنها یکی از معیارهای سنجش سرعت پردازش است. ما باید زمان لازم برای اطمینان از نهایی شدن تراکنش (Fnilaity) و برگشت خوردن آن را نیز در نظر بگیریم. شما میتوانید ۱۰۰۰۰۰ تراکنش را در یک ثانیه پردازش کنید، اما در صورت تأخیر در نهایی شدن آن، شبکه همچنان برای کاربران کند خواهد بود.
عدم تمرکز
یکی از بزرگترین ادعاهای اولانچ تعهد آن به غیرمتمرکز بودن است. اولانچ در مقایسه با اندازه و سنی که دارد، به دلیل الزامات حداقلی خود، دارای تعداد زیادی اعتبارسنج است. با این حال، با افزایش قیمت AVAX، اعتبارسنج شدن در این شبکه گرانتر شده است.
تدابیر KYC/AML آنها نیز منحصر به فرد اما کمی بحثبرانگیز است. با احراز هویت یک اعتبارسنج، آنها میتوانند اطمینان حاصل کنند که یک فرد یا نهاد واحد اعتبارسنجی شبکه را به دست نمیگیرد. با این حال، ناشناس بودن به عنوان یک جنبه مثبت ارزهای رمزنگاریشده مشاهده میشود که میتواند مشارکت را افزایش داده و شبکه را غیرمتمرکزتر کند.
بلاکچینهای تعاملپذیر
تعداد بلاکچینهای تعاملپذیر اولانچ نیز نامحدود است. آوالانچ در این زمینه با پولکادات (Polkadot) یکی از مشهورترین پروژههایی که بلاکچینهای سفارشی و تعاملپذیر ارائه میدهد، در در حال رقابت است. پولکادات فضای محدودی را در پاراچینها (Parachain) به حراج میگذارد، در حالی که اولانچ با یک هزینه اشتراک ساده کار میکند.
نمودار شمعی آواکس
جمعبندی
در این حین که پلتفرمهای دیفای (DeFi) به دنبال جایگزینهایی برای اتریوم هستند، بلاکچینهایی مانند Avalanche به دلیل سازگاری با EVM و کارمزدهای پایینشان جذاب به نظر میرسند. با این حال، در بحث مقیاسپذیری و سرعت شبکه، پلتفرمهای دیفای در حال حاضر دارای یک لیست بلندبالا از پلتفرمهای جایگزین هستند. محبوبیت Avalanche از زمان راهاندازی آن تاکنون افزایش یافته است، اما هنوز مشخص نیست که آیا این بلاکچین میتواند با بلاکچینهای دیگر مانند سولانا (Solana) یا ماتیک (Polygon) رقابت کند یا خیر.
سوالات متداول
آوالانچ چیست؟
آوالانچ یا اَولانچ، یک پلتفرم متن باز برای راهاندازی پروژه های دیفای و بستری برای بلاک چینهای سازمانی در یک اکوسیستم باز و مقیاسپذیر است. توسعه دهندگانی که بر روی پلتفرم Avalanche هستند میتوانند به راحتی برنامههای قابل اعتماد، قدرتمند و ایمن ایجاد کنند.
هدف Avalanche چیست؟
هدف پلتفرم آوالانچ، مبادله جهانی دارایی ها است که به هر کسی امکان میدهد هر نوع دارایی را معامله و با استفاده از قرارداد هوشمند و سایر فناوریهای پیشرفته، کنترل کند.
۲ دیدگاه. نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.
سلام توکن nAVAX به اولانچ مربوطه؟
درود بر شما؛
در واقع nAVAX کوچترین واحد اواکسه که مقدارش برابر با ۰.۰۰۰۰۰۰۰۰۱ Avax است.