اوکی اکسچنج

بررسی تفاوت‌ها و مقایسه شبکه فانتوم و آوالانچ

آوالانچ در مقابل فانتوم

آیا قصد سرمایه‌گذاری در پروژه فانتوم یا آوالانچ را دارید اما نمی‌دانید کدام یک را انتخاب کنید؟ در این مقاله از آکادمی ارزتودی، قصد داریم این دو بلاک‌چین محبوب قرارداد‌های هوشمند را با یکدیگر مقایسه کنیم. علاوه بر این زیرساخت‌های فانتوم و آوالانچ را بررسی و نحوه عملکرد هریک را توضیح می‌دهیم و در انتهای مقایسه فانتوم و آوالانچ بررسی خواهیم کرد که هر یک از این شبکه‌ها چه ویژگی‌های منحصر به فردی دارند.

سه‌گانه بلاک چین چیست؟

صنعت بلاک‌چین بعد از ظهور بیت‌کوین و اتریوم با رشد زیادی همراه شد. با این حال، مشکلات مقیاس‌پذیری این بلاک‌چین‌های قدیمی چالش‌هایی را برای رفع نیاز کاربران دارند. سه‌گانه بلاک چین، حل مشکل مقیاس‌پذیری یک شبکه بدون به خطر انداختن امنیت یا عدم تمرکز است. فانتوم و آوالانچ در تلاش هستند تا با ایجاد شبکه‌های بلاک‌چین غیرمتمرکز، مقیاس‌پذیر و پایدار که می‌توانند حجم زیادی از تراکنش‌ها را مدیریت کنند، به حل مشکل مقیاس‌پذیری بپردازند.

سه‌گانه بلاک چین

فانتوم چیست؟

پروژه Fantom یک پروتکل بلاک چین مبتنی بر قرارداد هوشمند است که بسیار مقیاس‌پذیر و غیرمتمرکز است. شبکه اصلی Fantom Opera یک بلاک چین ناهمزمان با تحمل خطا (aBFT) لایه ۱ است که با ماشین مجازی اتریوم (EVM) سازگار است. از این رو، فانتوم تراکنش‌های سریع و ایمن با کارمزد‌های حدود ۰. ۰۰۰۰۰۰۱ دلار را ارائه می‌دهد و محیط را برای توسعه‌دهندگان برنامه‌های غیرمتمرکز مناسب می‌کند.

توسعه‌دهندگان می‌توانند به راحتی برنامه‌های اتریوم را با فانتوم ایجاد و مقیاس‌بندی کنند. همچنین می‌توانند به لطف روش اجماع aBFT مبتنی بر گراف غیر چرخه‌ای جهت دار جدید (DAG) بدون نیاز به ایجاد لایه شبکه خود، dapp را بسازند و گسترش دهند. در نتیجه، شبکه فانتوم قادر به پردازش حجم زیادی از تراکنش‌ها است.

توکن بومی شبکه فانتوم، FTM نام داشته و برای واحد حساب و کار اصلی اکوسیستم فانتوم استفاده می‌شود. این توکن در سه استاندارد مختلف موجود است:

  • تومی بومی فانتوم
  • توکن اتریوم ERC-۲۰
  • توکن بایننس BEP-۲۰

 

فانتوم در شبکه‌های مون‌بیم و هارمونی هم در دسترس است و دارندگان توکن FTM می‌توانند با قفل کردن توکن‌های خود و استفاده از مکانیسم اثبات سهام (PoS) برای ایمن‌سازی شبکه در حاکمیت پروتکل شرکت کنند. طبق داده‌های کوین‌مارکت‌کپ، توکن شبکه فانتوم در حال حاضر با قیمت ۱. ۰۹ دلار معامله می‌شود؛ ارزش بازار آن ۳. ۲ میلیارد دلار و حداکثر عرضه آن ۳. ۱۷۵ میلیارد است.

فانتوم همچنین یک محیط توسعه سازگار با EVM را برای dapp‌های با کارایی بالا با هزینه تراکنش و تراکم کم ارائه می‌دهد. علاوه بر این‌ها، این شبکه به گونه‌ای طراحی شده است که با پذیرش بیشتر ایمن‌تر می‌شود.

آوالانچ چیست؟

آوالانچ یک شبکه بلاک چین منبع باز با قرارداد‌های هوشمند و یک اکوسیستم توسعه دهنده سازگار با EVM است. راه حل‌های بلاک چین عمومی و خصوصی در سطح سازمانی در این پلتفرم در دسترس هستند. این شبکه همچنین دارای یک جامعه توسعه وب۳ فعال است. آولانچ از ابزار‌های محبوب اتریوم مانند ریمیکس (Remix)، ترافل (Truffle) و سالیدیتی (Solidity) پشتیبانی می‌کند.

میانگین تراکنش بلاک چین آوالانچ ۰.۰۰۰۰۰۴ دلار است که آن را برای ایجاد برنامه‌های غیرمتمرکز (dapps) بسیار مناسب می‌کند. پل اتریوم- آوالانچ (AEB) نیز این شبکه را کاملاً با اتریوم سازگار می‌کند. کاربران نیز می‌توانند یک محیط توسعه سفارشی را با انتخاب از ده ماشین مجازی مختلف و مجموعه اعتبارسنجی ایجاد کنند.

توکن بومی AVAX در قلب اکوسیستم Avalanche قرار دارد و به عنوان یک رسانه حیاتی مبادله برای پروتکل‌های متعدد شبکه عمل می‌کند. بعلاوه توکن AVAX به عنوان پاداش به اعتبارسنجانی که صادقانه عمل می‌کنند، داده می‌شود.

اعتبارسنجی‌ها می‌توانند توکن AVAX را برای محافظت از شبکه و اعتبارسنجی تراکنش‌ها با استفاده از فرآیند منحصر به فرد Avalanche PoS سپرده‌گذاری کنند. آن‌ها می‌باست برای شرکت در این فرآیند حداقل ۲۰۰۰ توکن AVAX را سرمایه‌گذاری کنند و از معیار‌های اثبات صحت (Proof-of-correctness) و اثبات به‌روزرسانی (Proof-of-Uptime) پیروی کنند. گفتنی است پرداخت‌ها متناسب با سهام اعتباردهنده است.

آوالانچ استقرار برنامه‌ها و خدمات پیچیده Web۳ را با پارامتر‌های سفارشی برای توسعه‌دهندگان ساده می‌کند. این شبکه همچنین به عنوان یک ارائه دهنده خدمات تخصصی بلاک چین در سطح سازمانی برای شبکه‌های عمومی و خصوصی عمل می‌کند. هر یک از این زیرشبکه‌ها می‌توانند معماری توکنومیک و اجماع خاص خود را داشته باشند.

به گفته CoinGecko، قیمت توکن آواکس در حال حاضر با رقم ۷۳.۱۳ دلار معامله می‌شود و ارزش بازار آن ۱۹ میلیارد دلار است. AVAX دارای حداکثر عرضه ۷۲۰ میلیون توکن است که در حال حاضر ۲۶۷ میلیون توکن در گردش است.

توکن FTM و AVX چه تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند؟

توکن AVAX در زمان نگارش این مقاله، ارزش بازار بیشتری نسبت به توکن FTM دارد. طبق داده‌های وبسایت CoinGecko، توکن AVAX، حدود ۲۹۴۷.۷ درصد نسبت به پایین‌ترین سطح تاریخی خود ینی ۲.۸۰ دلار در در ۳۱ دسامبر ۲۰۲۰ افزایش یافته است و همچنین ۴۱ درصد از بالاترین سطح تاریخی خود ۱۴۴ دلار در ۲۱ نوامبر ۲۰۲۱ کاهش یافته است. قیمت توکن فانتوم نرخ پایین تری داشته و در رتبه ۴۴ قرار گرفته است. ارزش بازار FTM در ۲۸ اکتبر ۲۰۲۱، ۳.۴۶ دلار، ۶۲.۷ درصد کاهش یافته و نسبت به پایین‌ترین سطح تاریخ ۰.۰۰۱۹۰۲۲۷ دلار در ۱۳ مارس ۲۰۲۰، ۶۷۶۶۲.۱ درصد افزایش یافته است.

علی‌رغم تفاوت‌های آن‌ها، این دو دارایی وظایف مشابه زیادی را انجام می‌دهند. هر دو دارایی در درجه اول برای ایمن‌سازی شبکه از طریق سهام استفاده می‌شوند. علاوه بر این، در هر شبکه، هر دو دارایی به عنوان رسانه اصلی مبادله و واحد حساب عمل می‌کنند. توکن‌های بومی FTM و AVX بسیار مفید هستند چرا که هر شبکه میزبان تعداد زیادی از برنامه‌های غیرمتمرکز و پروتکل‌ها است. علاوه بر این، هر دارایی به مالک خود این اختیار را می‌دهد که در مورد حاکمیت پروتکل رأی دهد. در نتیجه، FTM و AVAX هر دو به تمرکززدایی شبکه‌های مربوطه خود کمک می‌کنند.

مقایسه جامع شبکه فانتوم و آوالانچ

با وجود اینکه که فانتوم Fantom و آوالانچ Avalanche هر دو از بلاک چین‌های قرارداد هوشمند سازگار با EVM هستند، تفاوت‌های کلیدی با هم دارند. به عنوان مثال، آوالانچ دارای تعداد اعتبار سنجی بیشتری است که از نظر تئوری شبکه را غیرمتمرکزتر می‌کند. آوالانچ همچنین سرعت تکمیل ترجمه سریع‌تری نسبت به فانتوم دارد. بعلاوه، ۸۰ درصد از کل عرضه FTM در حال گردش است در حالی برای AVAX هنوز ۶۴ درصد عرضه آن در گردش است.

نسبت قفل شده ارزش بازار به کل (MC/TVL) یک شاخص معمولی در حوزه امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) برای تعیین اینکه آیا یک توکن کمتر از ارزش‌گذاری شده است یا خیر، است. طبق داده‌های DeFi Llama در زمان نگارش این مقاله، نسبت MC/TVL آوالانچ ۲.۱۳ و فانتوم ۰.۴۹ است. هر چه این نسبت کوچک‌تر باشد، احتمال افزایش ارزش دارایی بیشتر می‌شود. در نتیجه، FTM در این رده در صدر قرار می‌گیرد.

البته هر دو شبکه با کیف‌پول‌های محبوب متامسک و لجر کار می‌کنند. اما سازگاری اتریوم بین این دو شبکه متفاوت است. Solidity و EMV هر دو توسط آوالانچ و فانتوم پشتیبانی می‌شوند. در نتیجه، توسعه‌دهندگان ممکن است به راحتی قرارداد‌های هوشمند اتریوم را در هر دو شبکه بسازند. تیم‌های هر دو شبکه توسط کارشناسان پیشرو در صنعت کریپتو رهبری می‌شوند. با این حال، تیم آوالانچ بسیار بزرگتر از فانتوم است، از این رو تجربه بیشتری را در طیف وسیع‌تری از موضوعات ارائه می‌دهد.

هر دو اکوسیستم وعده داده‌اند تا تعداد بیشتری از تراکنش‌ها را با کارمزد‌های کمتر کمتر نسبت به بلاک چین‌های قدیمی‌تر لایه ۱، پردازش کنند تا مشکل مقیاس‌پذیری را کاهش دهند. آوالانچ و فانتوم هر دو قادر به پردازش ۴۵۰۰ تراکنش در ثانیه هستند. میانگین زمان تکمیل تراکنش در فانتوم تقریباً یک ثانیه و در آوالانچ کمتر از دو ثانیه است. شبکه فانتوم با ارائه هر برنامه با بلاک چین و ساختار توکنومیک خود، یک رویکرد منحصر به فرد برای مقیاس‌پذیری ارائه می‌دهد. علاوه بر این، هر دو شبکه بلاک چین به طور مؤثرتری نسبت به بلاک چین‌های قدیمی مقیاس می‌شوند.

مدل اجماع، حاکمیت و اعتبار سنجی در آوالانچ و فانتوم

فانتوم از مکانیزم اجماع مبتنی بر گراف غیر حلقوی جهت دار (DAG) با تحمل خطا بیزانسی (aBFT) به نام Lachesis استفاده می‌کند. Lachesis یک تکنیک اجماع است که سریع‌تر، ایمن‌تر و مقیاس‌پذیرتر از الگوریتم اثبات کار (PoW) است. از آنجایی که فانتوم تحمل خطا دارد، می‌تواند تنها با دو سوم نود‌های شبکه اجرا شود. آوالانچ نیز متکی به روش اجماع PoS مبتنی بر DAG است که بسیار مقیاس‌پذیر، غیرمتمرکز و مقاوم در برابر حمله است.

حاکمیت

حاکمیت زنجیره‌ایی برای هر دو شبکه سودمند است. دارندگان توکن FTM می‌توانند در مورد پیشنهاد‌های تغییر پروتکل فانتوم رای دهند. به طور مشابه، توکن AVAX حقوق حاکمیت را به صاحبان خود اعطا می‌کند. با این حال، برای رای دادن در شبکه فانتوم، یک توکن FTM لازم است، در حالی که برای شرکت در حاکمیت آوالانچ، دارندگان باید توکن AVAX را سپرده‌گذاری (Staking) کنند.

اعتبارسنجی

برای پیوستن به شبکه فانتوم به عنوان اعتباردهنده، باید حداقل ۵۰۰,۰۰۰ FTM را قفل کنید که در زمان نوشتن تقریباً ۶۵۰,۰۰۰ دلار است. در حالی برای تبدیل شدن به یک اعتبارسنج آوالانچ حداقل ۲۰۰۰ avax به ارزش ۱۷۶ هزار دلار نیاز دارید. اعتبار سنجی Fantom به سخت‌افزار تخصصی نیاز دارد، در حالی که نود‌های Avalanche ممکن است به سرعت ساخته شوند. در نتیجه، می‌توان نود‌های Avalanche را با سرمایه بسیار کمتری راه‌اندازی کرد.

مدل اجماع

همانطور که گفته شد فانتوم از Lachesis، یک تکنیک اجماع ناهمزمان تحمل خطا (aBFT) بیزانسی بر اساس نمودار‌های جهت دار (DAG) استفاده می‌کند. از این رو، هنگامی که داده‌ها مورد اختلاف نظر قرار می‌گیرند، اجماع aBFT به شبکه اجازه می‌دهد تا به اجرای محاسبات ادامه دهد. نمودار دفتر کل توزیع شده (DAG) نوعی فناوری دفتر کل توزیع شده (DLT) است که داده‌ها را به گونه‌ای سازماندهی می‌کند که به شبکه‌های غیرمتمرکز اجازه می‌دهد تا با حفظ امنیت مقیاس‌پذیر شوند.

DAG

شبکه آولانچ نیز از سه شبکه اصلی X-Chain، C-Chain و P-Chain تشکیل می‌شود. مکانیزم اجماع آوالانچ توسط X-Chain که بیشتر برای مدیریت دارایی استفاده می‌شود، اجرا می‌شود. C-Chain همچنین امکان توسعه قرارداد هوشمند را فراهم می‌کند، در حالی که P-Chain امکان هماهنگی اعتبارسنجی را فراهم می‌کند. هر دو C-Chain و P-Chain از پروتکل توافقی Snowman استفاده می‌کنند.

این روش سه زنجیره‌ای به آوالانچ اجازه می‌دهد تا به بهینه‌سازی داده‌های فوق‌العاده بالایی دست یابد. پروتکل اجماع Avalanche بهترین جنبه‌های تکنیک‌های اجماع سنتی، مانند سرعت و مقیاس‌پذیری را با تمرکززدایی متدولوژی اجماع ناکاموتو ترکیب می‌کند.

استیکینگ

هر دو شبکه پاداش‌های مختلفی برای سپرده‌گذاری ارائه می‌دهند. کاربران می‌توانند با قفل کردن دارایی‌های خود جهت محافظت از شبکه، درآمد انفعالی داشته باشند. دارندگان FTM می‌توانند متناسب با طول سهام خود با استیکینگ انعطاف‌پذیر Fantom پاداش دریافت کنند. با نرخ استاندارد ۴% APY، سپرده‌گذاران می‌توانند با کمتر از ۱ FTM و بدون قفل شدن، پاداش‌هایی کسب کنند.

سهامداران می‌توانند با قفل کردن پول خود به مدت یک سال تا ۱۳٪ APY کسب کنند. آن‌ها همچنین می‌توانند ارزش سرمایه‌گذاری خود را با مینت کردن توکن‌های sFTM با نسبت ۱: ۱ افزایش دهند. پس از آن، توکن‌های sFTM را می‌توان در همه جای اکوسیستم فانتوم DeFi استفاده کرد. از طرف دیگر، سهام آوالانچ از پیش تعیین شده و غیرقابل برگشت است. با این حال، نود‌ها می‌توانند تا ۱۱٪ APY در سهام کسب کنند.

کلام آخر

هر دو شبکه آوالانچ و فانتوم از نظر مقیاس‌پذیری و محبوبیت یکسان هستند. هر دو شبکه از مکانیزم اجماع مبتنی بر DAG بهره می‌برند. با این حال، شبکه آوالانچ از نظر ارزش بازار و ارزش کل قفل شده (TVL) نسبت به فانتوم برتری دارد. با این حال، در ماه‌های اخیر، جامعه توسعه‌دهنده فانتوم از حمایت زیادی برخوردار شده است. به طوری که تعداد پروتکل‌های شبکه فانتوم ۲۰۵ عدد و آوالانچ تنها ۱۸۶ عدد است. علاوه بر این، نسبت ارزش بازار توکن FTM به ارزش کل قفل شده (MC/TVL) نشان می‌دهد که در مقایسه با توکن AVAX کمتر از ارزش‌گذاری شده است. در نتیجه، محبوبیت کوین FTM و اکوسیستم Fantom DeFi ممکن است افزایش یابد.

سوالات متدوال

سوالات متداول

سه‌گانه بلاک چین چیست؟

سه‌گانه بلاک چین، حل مشکل مقیاس‌پذیری یک شبکه بدون به خطر انداختن امنیت یا عدم تمرکز است و شامل شبکه بلاک‌چین غیرمتمرکز، مقیاس‌پذیر و پایدار است.

کدام پروژه‌ها قصد توسعه سه‌گانه بلاک چین را دارند؟

فانتوم و آوالانچ

فانتوم چیست؟

پروژه Fantom یک پروتکل بلاک چین مبتنی بر قرارداد هوشمند است که بسیار مقیاس‌پذیر و غیرمتمرکز است.

آوالانچ چیست؟

آوالانچ یک شبکه بلاک چین منبع باز با قرارداد‌های هوشمند و یک اکوسیستم توسعه دهنده سازگار با EVM است.

نکته: توجه داشته باشید این مقاله صرفا با هدف راهنمایی و آشنایی نوشته شده و آکادمی ارز دیجیتال ارزتودی مسئولیتی در مقابل تصمیمات افراد یا عواقب مالی آن ندارد.

۵/۵ - (۳ امتیاز)
نظرات
بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

برای دریافت هفتگی بهترین مقالات و جدیدترین اخبار به خبرنامه ارزتودی بپیوندید.

فهرست