پروژه ارز دیجیتال ترون (Tron) هنگامی که در سال ۲۰۱۷ راهاندازی شد، نوآوری جدیدی را در فناوری رمزارزها یا بلاک چین ایجاد نکرد؛ در عوض این پروژه از چندین عنصر پلتفرمهای موجود وام گرفته است؛ در مورد توکن TRX اطلاعات زیادی برای دانستن وجود دارد، اگر در مورد این ارز دیجیتال کنجکاو هستید یا به فکر سرمایهگذاری آن افتادهاید، خوب است بدانید که هدف از شکل گیری این رمز ارز، ایجاد یک اینترنت غیرمتمرکز از طریق بستر خود برای قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز است.
مشاهده: قیمت لحظهای ترون
ترون چیست؟
ترون (TRX) یک پلتفرم مبتنی بر بلاکچین و قرارداد هوشمند است و هدف آن ایجاد یک اینترنت غیرمتمرکز یا «Web3» است؛ ترون شامل قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز، توکن و الگوریتم اجماع اثبات سهام است که هر یک پیش از این توسط سایر پروژهها (قبل از راهاندازی ترون)، توسعه داده شدهاند. (اثبات سهام توسط Dash crypto نیز استفاده میشود) ترون از بسیاری جهات شبیه اتریوم است؛ در حقیقت توکن TRX در ابتدا قبل از مهاجرت به شبکه ترون، در بستر اتریوم راهاندازی شد.
اینترنت جهانی ترون
همانطور که میدانید ساتوشی ناکاموتو با پروژه بیت کوین به دنبال حذف واسطه ها و کنترل آنها بر دارایی مردم بود. به مرور زمان، همه چیز به سمت غیرمتمرکز سازی پیش رفت، به طوریکه انسان امروز ترجیح میدهد که کنترل همه امور زندگی در دست خودش باشد. برای مثال، در ظاهر کنترل پیج های شخصی در اینستاگرام در دست خود افراد است؛ اما در واقعیت این شرکت فیسبوک است که به عنوان مالک اینستاگرام، کنترل کامل روی صفحات موجود در این برنامه را دارد. همانطور که میدانید، اینستاگرام میتواند صفحه شخصی افراد را به طور کامل از دسترس خارج کند.
مثال بالا برای درک بهتر لزوم غیر متمرکز سازی آورده شده بود. ترون به عنوان یک شرکت پیشتاز، به دنبال ارائه بستری غیر متمرکز برای ایجاد فضاییست که در آن واسطه ها حذف شده و ارائه دهندگان محتوا میتوانند به صورت مستقیم با مشتریان در تماس باشند. ترون برای رسیدن به این جایگاه، از تکنولوژی بلاک چین استفاده میکند. در صورت موفقیت آمیز بودن این پروژه، شرکت های واسطه مانند فیسبوک، گوگول، اپل استور، گوگل پلی و بسیاری از شرکت های بزرگ واسطه از چرخه خارج میشوند.
مزایای غیر متمرکزسازی
شاید از خودتان سوال کنید که چه نیازی به تغییر سیستم فعلی داریم، آن هم زمانی که همه چیز بدون مشکل در حال پیش رفتن است؟ جواب این سوال را زمانی درک میکنیم که با فناوری بلاک چین بیشتر آشنا شویم و ویژگی های آن را دقیق تر بشناسیم. وقتی خرید اینترنتی انجام میدهید، حتی در صورت مطمئن بودن به سایت میزبان، درصد قابل توجهی کارمزد و سود فروش به آن سایت تعلق میگیرد که شما باید آن را پرداخت کنید. بلاک چین، با امکان حذف واسطهها، مبلغ تراکنش های شما را تقریبا نزدیک به صفر خواهد کرد.
زمانی که برای یک صفحه شخصی مجازی سال ها زحمت میکشید و در کسری از ثانیه مورد حمله هکرها قرار میگیرید یا وقتی که در صفحه چت، پیامی میدهید که دوست دارید محرمانه باشد و هیچکس جز شما و افراد مد نظرتان، آن را نبیند و بسیاری از این موارد که به امنیت مرتبط است، در سیستم های امروزی با چالش روبرو شده است. با غیرمتمرکز سازی میشود کاری کرد که امنیت کاربران تقریبا کامل شود.
ترون و سایر شرکت های مشابه میتوانند با استفاده از تکنولوژی بلاک چین، دنیای امروز را بسیار کاربر پسندتر کنند. بیت کوین، تنها جرقه ای برای پدیدار شدن تکنولوژی Blockchain بود و بعد از سال ها، این فناوری در حال شکوفا شدن است. برای درک بهتر عمق تاثیر پذیری بلاک چین، توصیه میکنیم که مطالب مرتبط با آن را مطالعه بفرمایید. اینترنت کامپیوتر یکی از همین پروژههای پیچیده و کاربردی است.
مشکلات غیرمتمرکز سازی
با وجود تمام این مزایا، برخی از چالش ها بر سر راه توسعه دهندگان وجود دارد که تا رفع کامل آن ها، امکان بهره برداری از پروژه های بلاک چین وجود ندارد. از طرفی دیگر، این برنامه ها با هدف از بین بردن واسطهها، پا به میدان گذاشته اند که برای این کار، برخی از آن ها باید با شرکت های بزرگی مثل گوگل رقابت کنند.
ترون کوین است یا توکن؟
ترون (TRX) تقریباً به همان دلیلی که اتر (ETH) توکن شناخته میشود، توکن است. TRX توکن اصلی بلاکچین ترون است و برای فعالیت اپلیکیشنهای در حال اجرا در این شبکه استفاده میشود، TRX بیشتر بهعنوان یک توکن در نظر گرفته میشود تا یک کوین زیرا هدفی غیر از ذخیره ارزش یا ابزار مبادلاتی ندارد.
چه کسی ترون را خلق کرد؟
ترون توسط شخصی به نام جاستین سان (Justin Sun) خلق شده، فردی که دو بار افتخار این را داشته تا در لیست «۳۰ کارآفرین برتر زیر ۳۰ سال» آسیا از نظر مجله فوربس قرار گیرد، سان قبل از تأسیس بنیاد ترون در سال ۲۰۱۷، برای شرکت ریپل کار میکرد؛ سابقه و اعتبار سان باعث جذب چندین سرمایهگذار و کارآفرین برجسته شد که منجر به عرضه اولیه این کوین در سپتامبر ۲۰۱۷ گردید.
ترون چگونه کار میکند؟
ترون قصد دارد یک اینترنت جدید و غیرمتمرکز ایجاد کند که وابستگی کمتری به تأمینکنندگان شخص ثالث داشته باشد؛ اینترنت در وضعیت فعلی خود، به شدت تحت سلطه چند شرکت بزرگ است که سهم اعظمی از داده، میزبانی وب و تبلیغات را در اختیار دارند. بسیاری از مردم این مسئله را یک معضل می دانند، زیرا این بدان معناست که تعداد اندکی از افراد کنترل نامتناسبی بر عملکرد اینترنت دارند.
ترون به چندین روش به دنبال بهبود اینترنت است:
- با آزادسازی و عدم کنترل دادهها
- ایجاد یک اکوسیستم تولید محتوا که به طور مستقیم به کاربران برای اشتراک محتوا پاداش میدهد.
- ایجاد زیرساختهای آنلاین که امکان مبادله غیرمتمرکز داراییهای دیجیتال در مواردی مانند بازی و پیشبینی بازار را فراهم میکند.
اکوسیستم ترون برای dAppهایی طراحی شده که به جای فروش داده کاربران به بازاریابها (مانند کاری که سایتهای شبکههای اجتماعی مدرن انجام میدهند)، به افراد در ازای محتوای آنها پاداش میدهند.
معماری رمز ارز Tron
بلاک چین ترون اطلاعات را از طریق سه لایه اصلی هدایت میکند:
- لایه ذخیرهسازی: برای تقسیمبندی دادههای ذخیره شده در بلاکچین (سابقه) و دادههای وضعیت بلاکچین (قراردادهای هوشمند) طراحی شده است.
- لایه اپلیکیشن: این لایه توسط توسعهدهندگان برای ساخت اپلیکیشنها و کیفپولهایی که از رمزارز TRX پشتیبانی میکنند استفاده میشود.
- لایه اصلی: این لایه دستورالعملهایی را پردازش میکند که به زبان برنامهنویسی جاوا و یا سالیدیتی نوشته شدهاند؛ سپس این دستورالعملها به ماشین مجازی ترون ارسال میشوند.
مکانیزم اجماع اثبات سهام
بلاکچین ترون به جای استفاده از روشهای اثبات کار یا اثبات سهام سنتی که در بسیاری از رمزارزها استفاده میشود، از الگوریتمی به نام اثبات سهام نمایندگی شده (Delegated proof of Stake) جهت اجماع در دفترکل خود استفاده میکند. اجماع فرآیندی است که طی آن تمامی طرفین در یک بلاکچین توزیع شده توافق میکند که تراکنشها معتبر هستند و سوابقی از آنها را ثبت میکند.
این ارز دیجیتال برای دستیابی به اجماع از سیستمی استفاده میکند که شامل ۲۷ «نماینده برتر» است. نمایندگان بطور منظم در گردشاند؛ آنها هر شش ساعت یک بار انتخاب میشوند. افراد منتخب توانایی کسب TRX ایجاد شده توسط پروتکل را دارند (همانطور که ماینرها فرصت دارند کوینهای تازه صادر شده را در یک بلاکچین اثبات کار مانند بیتکوین بدست آورند).
بلاکهای جدید هر ۳ ثانیه به بلاک چین ترون اظافه میشود (در مقایسه با ۱۰ دقیقه بیتکوین). نمایندگان برتر، هر بار که یک بلاک جدید معتبر تولید میکنند، ۳۲ توکن TRX پاداش میگیرد؛ همچنین سه نوع نود (Node) برای کاربران جهت فعالیت در بلاکچین ترون وجود دارد. این شامل نودهای شاهد، فول نودها و نودهای سالیدیتی است؛ این نودها فعالیتهای زیر را انجام میدهند:
- نودهای شاهد میتوانند در مورد تصمیمات جدید پروتکل رای دهند.
- فول نودها، بلاکها و تراکنشها را منتشر میکنند.
- نودهای سالیدیتی ایجاد یک رابط برنامه نویسی کاربردی (API) و همگامسازی بلاکهای فول نودها را فراهم میکنند.
استیکینگ TRX
کاربران این رمزارز در مورد افرادی که بخواهند نماینده برتر این شبکه باشند رای میدهند. برای انجام این کار، آنها به چیزی به نام «Tron Power» نیاز دارند؛ هنگام بلاک کردن (استیکینگ) توکنهای TRX در حسابی که از هزینه رمزارزی آن جلوگیری میشود، کاربران مقدار مساوی Tron Power دریافت میکنند. اگر کاربری TRX خود را آزاد کند، Tron Power مربوطه و توانایی رای دادن به نمایندگان برتر را از دست میدهد. Tron Power مانند TRX یک دارایی قابل معامله نیست. روند استیکینگ ترون مانند سایر بلاکچینهای اثبات سهام مانند کازماس Cosmos یا Tezos است.
نمودار شمعی ترون tron
کاربرد استفاده از ترون چیست؟
توکن TRX با برنامههایی که در بلاکچین ترون اجرا میشوند تعامل دارد؛ مانند کارکرد اتریوم در بلاکچین اتریوم. TRX برای کار با اپلیکیشنهای در حال اجرا در شبکه ترون استفاده میشود. پلتفرمهای اجتماعی یکی از مواردی هستند که به دنبال این نوع فناوریها است. این پلتفرم ها به طور مستقیم به کاربران در ازای ایجاد و تدوین محتوا پاداش میدهند. مانند سایر رمز ارزها، معاملهگران سعی میکنند این توکن را با قیمت پایین خریداری و بعدا آن را با قیمت بالاتر بفروشند.
آیا ترون گزینه مناسبی جهت سرمایهگذاری است؟
این سوالی است که در نهایت سرمایهگذاران باید پاسخگوی آن برای آینده ترون باشند. معمولا برخی آلتکوینها به طور یک گزینه سرمایهگذاری با ریسک بالا در نظر گرفته میشوند و مورد توجه سرمایهگذاران با تحمل ریسک بالا قرار میگیرند؛ از آنجا که توکن TRX یک رمزارز قابل استخراج نیست، اقتصاد آن تا حد زیادی به بلاک شدن این توکن بستگی دارد. توکنها توسط هولدرهایی که ترجیح میدهند آنها را استیک کنند، توسط بنیاد ترون و کاربران شرکت کننده در فایننس غیرمتمرکز ترون قفل میشوند.
در ۱۸ دسامبر ۲۰۱۷، جاستین سان به این موضوع اشاره کرد که بنیاد ترون، در آن زمان حدود ۳۴ میلیارد دلار TRX را بلاک کرده است.
در سپتامبر ۲۰۲۰ پس از بلاک شدن ۵ میلیارد توکن TRX در پلتفرم فایننس غیرمتمرکز (DeFi) ترون به نام JustSwap، بهای TRX طی مدت کوتاهی دو برابر شد. پلتفرم مبادلاتی JustSwap از بسیاری جهات به Uniswap در اتریوم شباهت دارد که هر دو بستری را برای خرید و فروش رمزارز بدون هیچ واسطه شخص ثالثی برای کاربران فراهم میکنند.
سوالات متدوال
آینده ترون را چطور پیشبینی میکنید؟
تیم توسعه دهنده این رمز ارز، یک تیم حرفه ای است که اهداف بلند مدت کاربردی و البته پیچیدهای برای این پروژه در نظر دارد. روی کاغذ همه چیز نوید یک آینده روشن را برای XRT میدهد؛ اما باید منتظر ماند و دید که در واقعیت، چه آیندهای در انتظار این رمز ارز خواد بود.
معایب ترون چیست؟
عرضه رمز ارز گسترده، بزرگترین ضعف این ارز دیجیتال است؛ چرا که افزایش قیمت آن را کمی دشوار کرده است.
مزایای ارز دیجیتال TRX چیست؟
رمز ارز TRX مزیت های زیادی دارد؛ اما سه ویژگی اصلی آن عبارت است از: کارمزد بسیار کم (نزدیک به صفر)، حجم بالا تراکنش (تا ۱۰۰۰ تراکنش در هر ثانیه) و تیم توسعه دهنده کاربلد.
۳ دیدگاه. نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.
سلام ممنون از اطلاعاتتون
یک سوال داشتم… چطور میشه به ترون اعتماد کرد؟ مثلا الان پیج شخصیمون دست اینستاست، خب اون موقع اینستا میره ترون بجاش میاد! اینو متوجه نمیشم ممنون میشم پاسخگو باشید
درود برر شما؛
این نکته دقیقا همون چیزیه که با غیرمتمرکز سازی میشه حلش کرد. برای مثال؛ ساتوشی، سیستم بیت کوین رو تاسیس کرد؛ اما آیا الآن میتونه ادعا مالکیت کنه در مورد همون کوین های که در دست مردمه؟ یا آیا میتونه شبکه رو مختل کنه؟ شرکت های توسعه دهنده پروژه های غیر متمرکز، فقط موسس اون پروژه هستن و به دارایی و اطلاعات کاربران هیچ دسترسی خاصی ندارن.
فقط ترون/دوج کوین/مانا/آدآ رو سرمایه گذاری کنین آیندشون عالیه